2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, viser til nærmere omtale av bakgrunn for forslaget, gjeldende rett og merknader til de foreslåtte bestemmelsene i Prop. 101 L (2009–2010).
Komiteen støtter endringene i sentralbankloven som medfører at representantskapet i Norges Bank skal sende sin melding om tilsyn med banken direkte til Stortinget. I dag skal slik melding sendes til departementet for å legges frem for Kongen og i ettertid gjøres kjent for Stortinget. Komiteen støtter også forslaget om at Stortinget skal fastsette godtgjøring til medlemmene i representantskapet for Norges Bank.
Komiteen mener disse endringene i loven er med på å styrke og tydeliggjøre representantskapets rolle og oppgaver som stortingsoppnevnt organ. Komiteen er fornøyd med at kompetansen til å fastsette godtgjørelse til representantskapet nå blir overført til Stortinget. Endringene vil bringe representantskapet mer på linje med andre organ og ombud oppnevnt av Stortinget. Komiteen støtter også forslaget om minstekrav til rapportering slik departementet forslår. Komiteen vil i den sammenhengen peke spesielt på rollen Norges Bank har som forvalter av Statens pensjonsfond utland (SPU) og den risikoen dette medfører for banken som representantskapet skal føre tilsyn med. Forvaltningen av SPU har stor interesse for Stortinget og endringen med direkte rapportering vil styrke Stortingets rom for kontroll med forvaltningen av fondet.