Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Sammendrag av Dokument 8:24 S (2009–2010)

Det fremmes i dokumentet følgende forslag

«Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag til humanitære og helserelaterte tiltak som kan bedre situasjonen til papirløse migranter som oppholder seg i Norge.»

Forslagsstillerne viser til at det til enhver tid oppholder seg mennesker i Norge som av ulike årsaker ikke har et regulært opphold. Organisasjoner som arbeider på innvandringsfeltet, har anslått at det kan oppholde seg 5 000–10 000 mennesker i Norge som ikke har papirer på lovlig opphold, mens Statistisk sentralbyrå har gitt et estimat på 18 000 personer.

Forslagsstillerne er kjent med at Røde Kors og Kirkens Bymisjon har åpnet en helsestasjon der papirløse migranter kan få behandling. Forslagsstillerne mener dette er et prisverdig initiativ, men vil påpeke at det offentlige også har et ansvar. De mener at den berørte gruppen ikke burde være avhengig av slike frivillige initiativ for å få den hjelpen den trenger.

Det framholdes at papirløse personer er en svært sårbar gruppe når det gjelder utnyttelse fra arbeidsgivere, smuglere og bakmenn, og at papirløse migranter kan utsettes for vold og utnyttelse, men vil motvillig henvende seg til myndighetene i frykt for å bli oppdaget og arrestert.

Det påpekes at papirløse migranter generelt har dårlig fysisk helse, og at mange av dem har alvorlige sykdommer og lidelser som tuberkulose, krigstraumer og en generelt svekket allmenntilstand, uten at de får behandling. Det vises til at voksne papirløse migranter i dag kun har rett til øyeblikkelig eller akutt hjelp, og at de som ikke er medlem av folketrygden, selv må betale for helsetjenester. Forslagsstillerne mener det vil være helseøkonomisk lønnsomt å gi utvidet rett til helsehjelp for disse, slik at de kan få hjelp på et tidligere tidspunkt i et eventuelt sykdomsforløp, fordi de likevel har rett til hjelp når sykdommen har eskalert og blitt akutt og mer kostbar å behandle.

Forslagsstillerne viser til brev av 20. oktober 2009 som Kirkens Bymisjon, Den norske legeforening og Røde Kors har sendt til Helse- og omsorgsdepartementet med forslag som kan vurderes for å bedre på situasjonen til papirløse migranter.