Sammendrag av Dokument 8:55 S (2009–2010)

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag for å sikre at tilbud om humanitær eller helserelatert hjelp, utover øyeblikkelig eller akutt hjelp, til personer med ulovlig opphold blir forbudt ved lov.

II

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre meldeplikt til politiet for enhver organisasjon og ethvert foretak som har befatning med en utlending som kan antas å oppholde seg illegalt i riket.»

Forslagsstillerne viser til at det til enhver tid oppholder seg mennesker i Norge uten lovlig opphold. Det påpekes at Statistisk sentralbyrå anslår at antallet er et sted mellom 10 000 og 32 000, og at tall fra Utlendingsdirektoratet viser at over 22 000 asylsøkere er forsvunnet fra norske asylmottak de siste årene.

Det framholdes at både dagens og tidligere regjeringer har gitt signaler om at det er ønskelig å sette i verk tiltak som bidrar til å redusere antallet grunnløse asylsøkere, og raskere returnere dem som har fått endelig avslag.

Forslagsstillerne mener et vedvarende stort antall illegale innvandrere bidrar til å svekke asylinstituttet og befolkningens nødvendige tillit til myndighetene. De mener at et endelig avslag på søknad om opphold må følges opp gjennom gode rutiner for oppfølging og rask uttransportering hvis ikke vedkommende returnerer frivillig.

Forslagsstillerne er kjent med at flere organisasjoner i dag tilbyr eller ønsker å tilby humanitær og helserelatert hjelp til utlendinger uten lovlig opphold ut over lovens minstekrav om rett til øyeblikkelig hjelp.

Likeledes har forslagsstillerne registrert at enkelte politiske partier nå har tatt til orde for at staten skal erkjenne et ansvar for å yte slik hjelp. Forslagsstillerne mener det vil være svært uheldig å legge til rette for slik bistand, og mener det åpenbart vil svekke norske myndigheters troverdighet når de samme myndigheter allerede har definert disse personene som ulovlige innvandrere i Norge. Forslagsstillerne mener det nå er på tide å innføre nye tiltak som gjør politiets rolle i håndhevelsen av et endelig avslag enklere.

Det vises til at det i utlendingsloven § 20 legges opp til at det gjennom forskrift kan pålegges at ulike institusjoner og virksomheter skal ha meldeplikt til politiet når de har utlendinger hos seg. Forslagsstillerne mener at organisasjoner som gir helserelatert hjelp til utlendinger uten lovlig opphold, må ilegges slik meldeplikt.