2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tove Linnea Brandvik, Thor Erik Forsberg, Steinar Gullvåg, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, lederen Robert Eriksson, Vigdis Giltun og Laila Marie Reiertsen, fra Høyre, Sylvi Graham og Torbjørn Røe Isaksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, fra Senterpartiet, Geir Pollestad, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at Regjeringen i Prop. 54 L (2009–2010) foreslår to endringer i folketrygdloven knyttet til budsjettforslaget for 2010, samt enkelte andre materielle endringer og lovtekniske presiseringer.

Eldre arbeidstakere er en ressurs i arbeidslivet og det er viktig at arbeidstakere motiveres til å stå lenger i jobb. Den foreslåtte opphevingen av reglene om inntektsprøving for 69-åringer fra 1. januar 2010 er siste ledd i nedtrappingen av inntektsprøvingen. Inntektsprøvingen har tidligere blitt avviklet for 67-åringer og 68-åringer i henholdsvis 2008 og 2009. Komiteen viser til at forslaget vil gjøre det mer lønnsomt å fortsette i arbeid og dermed oppmuntre eldre til å forlenge yrkeskarrieren.

Komiteen viser videre til forslaget om å heve minsteytelsene til mottakere av arbeidsavklaringspenger og overgangsstønad til 2 G fra 1. mai 2010. Komiteen mener dette vil være et bidrag til fattigdomsbekjempelse og støtter forslaget.

Komiteen viser for øvrig til proposisjonen og støtter Regjeringens øvrige forslag og vurderinger og slutter seg til disse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti støtter regjeringens forslag om å oppheve reglene om inntektsprøving for 69-åringer. Disse medlemmer er fornøyde med at personer med alderspensjon fra folketrygden, uavhengig av alder, nå kan fortsette i jobb eller ha en deltidsstilling og være i aktivitet selv om pensjonsalderen er nådd. Disse medlemmer mener at for svært mange vil en slik mulighet bidra til å gjøre tilværelsen som pensjonist mer meningsfylt, øke trivselen og styrke den økonomiske situasjonen i alderdommen. Også for samfunnet mener disse medlemmer at endringen i folketrygdloven som gir pensjonister anledning til å være i aktivitet og inntektsbringende virksomhet, vil være positivt.

Disse medlemmer viser til Representantlovforslag nr. 68 (2007–2008) fra stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Martin Engeset, Åse Gunhild Woie Duesund og André N. Skjelstad om lov om endring i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven), jf. Innst. O. nr. 50 (2007–2008), hvor det ble foreslått å fjerne inntektsprøvingen for 68- og 69-åringer. Det er verdt å minne om at utsettingen av denne endringen i to år, har bidratt til at flere seniorer har valgt å gå av med pensjon i stedet for å fortsette i jobb.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter Regjeringens forslag til endringer i sosialtjenesteloven om ikraftsetting av kapittel 5A for kommuner som ikke har etablert felles lokalt kontor (Nav-kontor). Disse medlemmer støtter ikke innføringen av kvalifiseringsstønaden, men er enig i at kvalifiseringsprogrammet skal tilbys i alle kommuner fra 1. januar 2010.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I lov 26. oktober 2007 nr. 97 om endringer i sosialtjenesteloven og i enkelte andre lover skal punkt IV nytt tredje punktum lyde:

Uavhengig av annet punktum gjelder kapitlets §§ 5A-1 til og med 5A-6 for alle kommuner fra 1. januar 2010."

Disse medlemmer viser til sine merknader i forbindelse med behandlingen av Prop. 13 L (2009–2010), jf. Innst. 87 L (2009–2010), der disse medlemmer går imot innføringen av ny lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen på bakgrunn av sitt ønske om å integrere de kommunale tjenestene i den statlige delen av arbeids- og velferdsforvaltningen og samle Navs oppgaver i en lov administrert av den statlige velferdsforvaltningen.

Disse medlemmer støtter Regjeringens forslag til heving av minsteytelser til mottakere av arbeidsavklaringspenger og overgangsstønad. Disse medlemmer mener imidlertid at det er på tide å se nærmere på overgangsstønaden for enslige forsørgere.

Det er vanlig at alle småbarnsforeldre i dag er i arbeid, også når barnet har to foreldre. Selv om det etter disse medlemmers mening er ekstra krevende å ha ansvaret for barn alene, mener disse medlemmer det vil være fornuftig med en gjennomgang og ny vurdering av om enslige forsørgeres situasjon skiller seg vesentlig fra foreldre i parforhold, når det gjelder kombinasjonen av arbeid og omsorg for barn. Disse medlemmer viser til at endringer i samfunnet, både når det gjelder familiemønstre og samlivsformer, har vært i sterk endring siden overgangsstønaden for enslige forsørgere ble innført. Utviklingen i antall barnehageplasser og adgangen til å benytte seg av slike tilbud har vært omfattende og gir bedre muligheter for deltakelse i arbeidslivet enn tidligere. Disse medlemmer anser at forskjellen mellom enslige forsørgere og foreldrepar er betydelig mindre i dag enn tidligere og fremmer derfor forslag om å be Regjeringen legge frem en sak for Stortinget med en vurdering av situasjonen for enslige forsørgere sammenlignet med foreldrepar.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak for Stortinget med vurdering av situasjonen for enslige forsørgere sammenliknet med foreldrepar sett i lys av utviklingen siden overgangsstønaden ble innført."

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet har programfestet pensjonistenes rettigheter til opptjent pensjon ved oppnådd pensjonsalder uavhengig av annen inntekt og har fremmet forslag om å fjerne avkortingen mot arbeidsinntekt ved flere anledninger. Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets forslag i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 27 (2001–2002) Lov om endringer i folketrygdloven (økning av folketrygdens barnetillegg m.m.), jf. Innst. O. nr. 14 (2001–2002), og Dokument nr. 8:61 (2005–2006) Forslag fra stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Kenneth Svendsen, Kari Kjønaas Kjos, Siv Jensen og Harald T. Nesvik om å belønne dem som ønsker å bidra med sin arbeidskraft etter fylte 67 år, slik at opptjent pensjon ikke avkortes mot arbeidsinntekt, jf. Innst. S. nr. 178 (2005–2006). Disse medlemmer er fornøyde med at Fremskrittspartiet nå har fått gjennomslag for pensjonisters rett til opptjente rettigheter uavhengig av andre økonomiske forhold og støtter Regjeringens forslag.