11.26 Andre forslag og merknader framkomne under behandlinga i komiteen
- 11.26.1 Finansiering av MS-behandling og TNF-hemmarar, m.m.
- 11.26.2 Utsett refusjonsordning for fysioterapitenester
- 11.26.3 Aerius -og Kestine-innlemming i ordninga med blå resept
- 11.26.4 Meirverdiavgiftsfritak for private omsorgsbedrifter
- 11.26.5 Testing – tjukktarmkreft
- 11.26.6 Betre velferd for eldre
- 11.26.7 Ultralydundersøkingar – førebyggjande tiltak
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er kjent med at det er store regionale forskjeller knyttet til bruk av sykdomsmodifiserende MS-behandling og TNF-hemmere. Disse medlemmer mener det mest hensiktsmessige er å overføre finansieringsansvaret til folketrygdsystemet, slik at økonomiske hensyn ikke er gjeldende for bruk av disse legemidlene, men den enkelte pasients behov. Disse medlemmer mener alternativt at disse legemidlene/behandlingene bør legges inn i ISF-ordningen, med en tilleggsliste som sikrer at sykehusenes regnskapsmessige kostnader ved denne typen medikamenter/behandlinger blir like. Dette kan gjøres ved at det gis en tilleggsrefusjon på 60 pst. av merkostnaden, relativt til øvrige sykdomsmodifiserende behandlinger og sammenlignbare legemidler.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen umiddelbart overføre ansvaret for finansiering av TNF-hemmere og sykdomsmodifiserende MS-behandlinger til folketrygden."
"Stortinget ber Regjeringen endre finansieringssystemet for Cochleaimplantat, slik at sykehusene får dekket sine faktiske utgifter."
"Stortinget ber Regjeringen sørge for at langtidsvirkende insulin innlemmes i ordningen med blå resept fra 1. januar 2010."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til de endringer knyttet til refusjon av fysioterapitjenester som gjøres gjeldende fra 1. juli 2009. Det vises til Dokument nr. 8:10 (2008–2009), representantforslag om fri etableringsrett og fjerning av ordningen med avtalehjemler for fysioterapeuter.
Disse medlemmer har mottatt en rekke signaler om at den nye ordningen vil ha negative konsekvenser for pasientene og for mange fysioterapeuter.
Disse medlemmer mener det er urealistisk å tro at de 1 660 fysioterapeutene som i dag driver med redusert driftstilskudd skal kunne få økt sine tilskudd til 100 pst. innen 1. juli 2009. Situasjonen kan dermed bli at rundt 50 pst. privatpraktiserende fysioterapeuter jobber med reduserte driftstilskudd. Mange av disse har kun 20 pst. tilskudd, noe som betyr at disse kun kan behandle nyopererte og kronikere i 20 pst. av sin arbeidstid.
Disse medlemmer frykter at endringene vil medføre lavere kapasitet for fysioterapeuttjenester, noe som vil føre til økte ventetider og ventelister. Dette kan igjen medføre lengre sykemeldingsperioder, noe som er dårlig samfunnsøkonomi.
Disse medlemmer er av den oppfatning at den nye ordningen ikke kan tre i kraft uten at man har gjort ytterligere konsekvensutredninger, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen utsette innføringen av ny refusjonsordning for fysioterapitjenester til ytterligere konsekvensutredninger er gjennomført."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at allergimedisinene Aerius og Kestine ble fjernet fra blåreseptordningen i 2008. Dette medfører at en rekke pasienter er nødt til å prøve andre legemidler, som kan medføre ubehag og behov for sykemelding. Disse medlemmer viser til at ordningen med individuell refusjon er ressurskrevende og byråkratisk, noe som er uhensiktsmessig all den tid Helfo (Nav-helsetjenesteforvaltning) anslår at mellom 26 000–31 000 personer vil søke individuell refusjon knyttet til disse legemidlene i 2009.
Disse medlemmer er av den oppfatning at Aerius og Kestine bør innlemmes i blåreseptordningen og fremmer derfor følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen sørge for at allergimedisinene Aerius og Kestine innlemmes i ordningen med blå resept."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at klagenemnden for merverdiavgiftssaker har konkludert med at private omsorgsbedrifter skal ha merverdiavgiftsfritak når man yter tjenester som brukerne har fått kommunale vedtak på.
Disse medlemmer mener praksisen umiddelbart må endres i tråd med klagenemndens konklusjoner, og fremmer derfor følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til klargjøring av forskrift 6. juni 2001 om avgrensing av merverdiavgiftsunntaket for omsetning av sosiale tjenester (forskrift nr. 118), slik at private virksomheter som yter tjenester ikke trenger å ha noen avtale med kommunen for å være omfattet av unntaket."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at det er i ferd med å utvikles en ny test som kan avdekke tykktarmskreft. Tykktarmskreft er den nest største kreftformen blant nordmenn, og det er derfor, slik disse medlemmer ser det, ønskelig at man kommer raskt i gang med denne testingen.
Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at testing knyttet til tykktarmskreft iverksettes så raskt som mulig."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet sier seg fornøyd med at den store barnehagereformen nå er på skinner etter barnehageinitiativet fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti i forrige periode som førte til det omfattende barnehageforliket. Nå bør det være de eldres tur til å få et skikkelig løft i sitt velferdstilbud og pensjonsordninger i Folketrygden. Disse medlemmer mener at det viktigste må være å fjerne avkortningen av pensjoner for gifte og samboende pensjonister, sikre en forsvarlig sykehjemsdekning og få til en bedring av eldres tannhelse.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om et lovverk som gir de hjelpetrengende lovfestet rett til å få dekket grunnleggende behov – uavhengig av hvor i landet de bor."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2010 fremme forslag om at det settes av øremerkede midler til å videreutbygge og sikre en sykehjemsdekning på 25 pst. av antall eldre over 80 år innen 2012, og at eldre over 67 år som ikke omfattes av retten til fri tannbehandling får utgiftene dekket under et nærmere definert egenandelssystem for tannhelse."
"Stortinget ber Regjeringen om at det med hjemmel i lov utarbeides en ny kvalitetsforskrift hvor grunnleggende behov for hjelpetrengende blir klart og utvetydig definert."
Disse medlemmer viser for øvrig til forslag om å fjerne avkortningen av pensjoner for gifte og samboende pensjonister under denne innstillingens kapittel 10.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at ultralydundersøkelse er et effektivt middel for å oppdage kreft, viktige funn i pulsårene, utposninger og trange årer på et tidlig stadium. Ifølge røntgenlege Tor Austad kan for eksempel testikkelkreft oppdages ved en størrelse på 2–3 millimeter, ca. 1–2 år før pasienten selv kan merke symptomer. På Universitetssykehuset i Nord-Norges hjemmesider står det at ca. 230 nordmenn rammes av denne sykdommen hvert år. Gjennomsnittsalderen for testikkelkreftpasienter er 28 år.
Disse medlemmer vil peke på at allerede i VG (Verdens Gang) i september 2007 kunne man lese følgende:
"Forskere i Trondheim har utviklet en ny ultralydteknologi som gjør detmulig å oppdage kreft og sykdommer i hjerte- og karsystemet mye tidligere."
Dette er etter disse medlemmers mening en kostnadseffektiv undersøkelsesmetode for å finne livstruende sykdommer på et tidspunkt hvor det fremdeles er en meget god prognose. Det er bred enighet om at forebyggende arbeid og forebyggende medisin er viktige faktorer for at vi skal lykkes med å ha en effektiv og kostnadseffektiv helsetjeneste.
Disse medlemmer vil derfor be Regjeringen vurdere en mer utstrakt bruk av regelmessige ultralydundersøkelser overfor pasientgrupper der dette kan være formålstjenlig og fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen foreta en vurdering av bruken av regelmessige ultralydundersøkelser som forebyggende tiltak for å oppdage kreft og legge frem sak for Stortinget snarest mulig."