Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, fung. leder Gunn Karin Gjul, Synnøve Brenden Klemetrud, Tove Karoline Knutsen og Khalid Mahmood, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, fra Senterpartiet, Magnhild Eia, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til dagens særlige avgiftsordning på videogram som finansierer Norsk kino- og filmfonds virksomhet. Ordningen administreres av Film og Kino. Avgiften bringer i dag inn anslagsvis 90 mill. kroner i året. Disse pengene benyttes til en rekke filmkulturelle tiltak, blant annet særlige tiltak for barn og unge og festivaler på filmområdet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil peke på at avgiftsordningen for video/dvd genererer betydelige inntekter som går til viktige kulturformål innen filmfeltet. En samlet komité støttet forslaget i St.meld. nr. 22 (2006–2007) Veiviseren om at midlene fra avgiften til Norsk kino- og filmfond skal gå til digitalisering av norske kinoer. Komiteen sluttet seg også i sine merknader til departementets intensjon om dialog med Film og Kino med tanke på at deler av fondet etter gjennomført digitalisering kan brukes til andre formål på filmområdet.

Flertallet har merket seg at Norsk Videogramforening tar til orde for å fjerne avgiften for dvd/video, ut fra resonnementet at denne er negativ for bransjen.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, mener imidlertid at avgiftsordningen bidrar til å styrke det filmkulturelle feltet, noe som gir større etterspørsel og vekst for hele filmbransjen. Dette vil, etter dette flertallets mening, komme alle distributører til gode. Dette flertallet er enig i at utviklingen skjer raskt innen dette feltet, og at nedlasting av musikk, filmer etc. fra Internett er blitt vanlig. Det er dette flertallets mening at også slike distribusjonskanaler skal svare avgift på linje med andre, og at det må settes inn mange ulike tiltak for å hindre ulovlig nedlasting. Dette flertallet viser for øvrig til formuleringene i St.meld. nr. 22 (2006–2007) hvor dette omtales.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre har merket seg innspill fra Norsk Videogramforening der det påpekes at avgiften virker hemmende på bransjen og konkurransevridende i forhold til utenlandske distributører. Disse medlemmer har særlig merket seg de bekymringer som har kommet til uttrykk når det gjelder mulig fremtidig avgift på nedlasting av film via nettbasert distribusjon.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til de viktige filmkulturelle formål denne avgiftsordningen finansierer. Dersom avgiften skal trappes ned, eller fjernes, legger disse medlemmer til grunn at bortfallet av disse inntektene må kompenseres gjennom bevilgninger over statsbudsjettet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre viser til at markedsforholdene i forhold til distribusjon av film er under sterk endring. Digitaliseringen, og Internett som omsetningskanal, representerer grunnleggende endringer i forhold til de rammebetingelser for omsetning av film som gjaldt da avgiftsordningen ble etablert. Disse medlemmer mener nettbasert distribusjon kan vise seg å være ineffektiv i forhold til indrivelse av avgift, og at konkurransemessige hensyn tilsier at avgiften under slike vilkår ikke kan videreføres i sin alminnelighet. Disse medlemmer mener det er viktig å få avklart hvorvidt dagens avgiftsordning fungerer i forhold til konkurransen i markedet generelt. Disse medlemmer er også bekymret for at de endringene digitaliseringen fører med seg vil undergrave ordningen som sådan, og at inntektene til Norsk kino- og filmfond uansett kan bli sterkt redusert i fremtiden. Disse medlemmer mener det er viktig å ha en beredskap i forhold til dette og fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om hvordan finansieringen av virksomheten i norsk kino og filmfond kan ivaretas for fremtiden, samtidig som norske nettbaserte distributører av film sikres gode konkurransemessige vilkår."