Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 158/2007 av 7. desember 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2004/38/EF om unionsborgere og deres familiemedlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium
Dette dokument
- Innst. S. nr. 231 (2007-2008)
- Kildedok: St.prp. nr. 42 (2007-2008)
- Dato: 06.05.2008
- Utgiver: Kommunal- og forvaltningskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Utenriksdepartementet viser i proposisjonen til at det ved EØS-komiteens beslutning nr. 158/2007 av 7. desember 2007 ble besluttet å endre EØS-avtalens vedlegg V (fri bevegelighet for arbeidstakere) og vedlegg VIII (etableringsrett) om innlemmelse av europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/38/EF av 29. april 2004 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium, om endring av forordning (EØF) 1612/68 og om oppheving av direktiv 64/221/EØF, 68/360/EØF, 72/194/EØF, 73/148/EØF, 75/34/EØF, 75/35/EØF, 90/364/EØF, 90/365/EØF og 93/96/EØF.
Beslutningen i EØS-komiteen krever Stortingets godkjenning.
Direktivet regulerer retten til fri bevegelighet for EØS-borgere og deres familiemedlemmer. Det samler og erstatter tidligere forordninger og direktiver på området.
Direktivet innebærer at man nå har en samlet rettsakt som regulerer fri personbevegelighet i stedet for mange forskjellige forordninger og direktiver basert på ulike grunnlag for opphold. Praksis fra EF-domstolen er også nedfelt i flere av direktivets bestemmelser. Rettstilstanden framstår som mer oversiktlig og enklere å følge opp for både privatpersoner og for myndighetene i de ulike landene. Administrative formaliteter er redusert. Direktivet fjerner systemet med utstedelse av oppholdstillatelser for opphold utover tre måneder, og åpner opp for innføring av en registreringsordning for EØS-borgere. For tredjelandsborgere som omfattes av direktivet på grunn av familietilknytning til EØS-borgere, innføres en ordning med oppholdskort som erstatning for dagens ordning med oppholdstillatelser.
Direktivet innebærer en videreutvikling av rettigheter som allerede følger av EØS-avtalen, som for eksempel et noe styrket utvisningsvern for EØS-borgere og deres familiemedlemmer.
Direktivet innfører også helt nye ordninger. Det gjelder særlig ordningen med permanent oppholdsrett for alle EØS-borgere og deres familiemedlemmer - uavhengig av nasjonalitet. Varig oppholdsrett oppnås etter fem års forutgående lovlig opphold i vertslandet, forutsatt at EØS-borgeren oppfyller kravene for å få rett til opphold, enten det er som arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende, tjenesteyter, selvforsørgende eller student. Som i dag er rettighetene til EØS-borgerens familiemedlemmer avledet av EØS-borgerens.
Direktivet innfører også nye rettigheter til familiemedlemmer ved EØS-borgerens død eller utreise og ved opphør av ekteskap eller partnerskap.
I proposisjonen påpekes det at det bare er EØS-relevante rettsakter som skal innlemmes i EØS-avtalen. Da direktivet inneholder bestemmelser om rett til å ferdes og oppholde seg fritt, regulerer det en kjerneforpliktelse i EØS-avtalen, og de bestemmelsene som samler og erstatter gjeldende rettsakter om fri bevegelighet av personer, er utvilsomt EØS-relevante.
For å unngå unødvendig tolkningstvil om EØS-relevansen av direktivet er det behov for en teknisk tilpasning i EØS-komiteens beslutning om forståelsen av begrepet "unionsborger". Det presiseres at begrepet "unionsborger" i denne sammenheng skal forstås som "statsborger av et EU-land eller EØS/EFTA-land".
Gjennomføringen i norsk rett vil kreve endringer i utlendingsloven og utlendingsforskriften.
En odelstingsproposisjon med forslag til kapittel 13 til ny utlendingslov vil etter planen bli fremmet for Stortinget våren 2008.
Gjennomføringen av direktivet vil over tid kunne innebære visse økonomiske og administrative konsekvenser, særlig for utlendingsmyndighetene.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet tilrår at Norge godkjenner EØS-komiteens beslutning nr. 158/2007 av 7. desember 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2004/38/EF av 29. april 2004 om unionsborgere og deres familiemedlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Inger Løite, Tom Strømstad Olsen og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Vera Lysklætt, viser til proposisjonen og slutter seg Regjeringens tilråding om å godkjenne EØS-komiteens beslutning nr 158/2007 av 7. desember 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2004/38/EF av 29. april 2004 om unionsborgere og deres familiemedlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at direktiv 2004/38/EF omfatter tredjelandsborgere med familietilknytning til EØS-borgere, ved at det for tredjelandsborgere blant annet innføres en ordning med oppholdskort istedenfor dagens system med oppholdstillatelser. Disse medlemmer viser til at direktivet vil gjøre det enklere å omgå norsk familieinnvandringslovgivning ved å melde flytting til f.eks. Sverige, og at direktivet indirekte åpner for økt tilstrømning av tredjelandsborgere fra hele EU. Disse medlemmer påpeker at direktivet dermed kan gjøre det vanskeligere å føre en selvstendig nasjonal familieinnvandringspolitikk, til tross for at innvandringspolitikk ikke er omfattet av EØS-avtalen, og at Norge heller ikke er bundet av direktiv 2003/86/EF om familieinnvandring. Disse medlemmer vil følge utviklingen knyttet til samordning av familieinnvandringsregelverket i EU-landene nøye, og mener det er behov for betydelige innskjerpelser.
Komiteens utkast til innstilling har i henhold til Stortingets vedtak 3. mars 2008 vært forelagt utenrikskomiteen til uttalelse.
Utenrikskomiteen meddelte 30. april 2008 at komiteen ikke har merknader til utkast til innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen, utover at komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet slutter seg til merknadene fra Fremskrittspartiets fraksjon.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 158/2007 av 7. desember 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2004/38/EF om unionsborgere og deres familiemedlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium.
Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 6. mai 2008
Tore Hagebakken |
Bjørg Tørresdal |
leder |
ordfører |