Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EU-programmet for helse (2008-2013)

Dette dokument

Innhold

Til Stortinget

EU-programmet for helse (2008-2013) ble formelt vedtatt i EU 23. oktober 2007 ved europaparlaments- og rådsbeslutning 1350/2007/EF. Programmet er en videreføring av EUs folkehelseprogram (2003-2008) hvor Norge er deltaker.

I perioden 1995-2003 deltok Norge i åtte handlingsprogram om folkehelse. Fra 2003 har Norge deltatt i EUs folkehelseprogram (2003-2008). De siste årene har Kommisjonen arbeidet med forslag til en omfattende ny helsestrategi for EU. Dette helseprogrammet vil fra 2008 avløse dagens folkehelseprogram.

Helseprogrammet (2008-2013) åpner på lik linje med det gjeldende folkehelseprogrammet for deltakelse fra EØS/EFTA-statene. En deltakelse forutsetter endring av EØS-avtalens protokoll 31 artikkel 16.

Deltakelse i helseprogrammet innebærer økonomiske forpliktelser for Norge over flere år. Stortingets samtykke til deltakelse i beslutningen i EØS-komiteen er derfor nødvendig, jf. Grunnlovens § 26 annet ledd. For at Norge og de øvrige EØS/EFTA-statene skal kunne delta i programmet så tidlig som mulig, legges det opp til at Stortingets samtykke innhentes før det er truffet beslutning i EØS-komiteen.

Det nye helseprogrammet har fokus på helseberedskap, helsefremmende arbeid og å frambringe og spre helsekunnskap.

Det er under dagens folkehelseprogram opprettet en programkomité med representanter fra de deltakende landene. Denne programkomiteen vil bli videreført under det nye helseprogrammet. Norge deltar på møtene i programkomiteen som observatør.

Det totale budsjettet til det nye helseprogrammet vil være på 321,5 mill. euro over seks år. Ved deltakelse i EUs nye helseprogram (2008-2013) vil de økonomiske utgiftene for Norge utgjøre ca. 65 mill. kroner fordelt på seks år. Utgiftene vil bli dekt over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett kap. 703 post 21.

Deltakelsen i programmet gjør det mulig for EØS/EFTA-statene å plassere nasjonale eksperter i Kommisjonen. Norge har gjennom dagens folkehelseprogram to slike eksperter og vil i sammenheng med det nye helseprogrammet opprettholde denne ordningen. Lønn og godtgjørelse til de nasjonale ekspertene kommer i tillegg til programkostnadene og vil bli dekket over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett kap. 703 post 21.

Helse- og omsorgsdepartementet vil i den nye programperioden arbeide for å øke kunnskapen om helseprogrammet i de norske fagmiljøene.

Det uttales at EU-programmet for helse vil stimulere til et bredt europeisk samarbeid på et sentralt område i norsk politikk, og at norsk deltakelse derfor blir vurdert som viktig.

Helse- og omsorgsdepartementet tilrår at Norge deltar i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EU-programmet for helse (2008-2013). Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og lederen Harald T. Nesvik, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Bergstø, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, ser positivt på deltagelse fra EØS/EFTA-statene i EU-programmet for helse, og støtter at EØS-komiteen skal vedta en endring av protokoll 31 artikkel 16 i EØS-avtalen, slik at avtalen også omfatter det nye helseprogrammet. Det nye helseprogrammet har fokus på tre hoverområder: helseberedskap, helsefremmende arbeid og å frembringe og spre helsekunnskap.

Komiteen er av den oppfatning at norsk deltagelse i et europeisk samarbeid om helse og utveksling av informasjon og kunnskap på området er til stor nytte for eget land og for de europeiske land.

Det totale budsjettet for det nye helseprogrammet vil være på 321,5 mill. euro over 6 år, eller ca. 53,5 mill. euro per år. Deltagelsen vil for Norges del utgjøre ca. 65 mill. kroner i perioden 2008-2013, eller ca. 11 mill. kroner per år.

Komiteen mener dette arbeidet er viktig. Norske fagmiljø har medvirket til forskning og videreutvikling på viktige felt. Dette har bl.a. kommet norske universitets- og fagmiljøer til gode. Mange helse­prob­lemer kan ikke avgrenses til enkeltland, og omfattende internasjonalt samarbeid er avgjørende for å kontrollere både smittsomme og ikke-smittsomme sykdommer. Deltagelsen i programmet vil også gjøre det mulig å plassere nasjonale eksperter i Kommisjonen. Norge har gjennom dagens folkehelseprogram to slike eksperter og vil i sammenheng med det nye helseprogrammet opprettholde denne ordningen.

Utkast til innstilling er sendt utenrikskomiteen til uttalelse. Utenrikskomiteen har ingen merknader til innstillingsutkastet.

Komiteen viser til proposisjonen og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av EU-programmet for helse (2008-2013).

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 29. april 2008

Harald T. Nesvik

Jan-Henrik Fredriksen

leder

ordfører