18.6 Andre saker
- 18.6.1 Styrking av sikkerheten til norske styrker Meymaneh
- 18.6.2 Fullmakter vedrørende salg av forsvarseiendommer
- 18.6.3 Forsvarets logistikkorganisasjon, avdeling for tungt vedlikehold - Sak til informasjon
Som en konsekvens av angrepet mot det norske regionale stabiliseringslaget i Meymaneh den 7. februar i år er det iverksatt tiltak for å styrke sikkerheten. Hovedelementene er etableringen av en ny leir for stabiliseringslaget, samt etablering av en egen vakt- og sikringsstyrke som får ansvar for sikring av selve leiren. Norge vil i tillegg bidra med infrastrukturstøtte for å legge til rette for stasjoneringen av et kompani fra den afghanske hæren i Meymaneh. Kostnadene for de nye tiltakene antas å beløpe seg til om lag 150 mill. kroner. Utgiftene finansieres ved omprioritering innenfor Forsvarsdepartementets budsjettramme.
Komiteen tar dette til orientering.
Fullmaktene vedrørende salg av fast eiendom i Forsvaret foreslås endret, jf. forslag til romertallsvedtak. I budsjettet for inneværende år fikk kommuner og fylkeskommuner forkjøpsrett til forsvarseiendommer for frilufts- og/eller kulturformål. Regjeringen ser imidlertid at det kan være eiendommer som kommuner og fylkeskommuner vil ønske å kjøpe til andre formål og foreslår derfor å endre fullmaktene slik at kommuner og fylkeskommuner får en generell forkjøpsrett innenfor EØS-avtalens bestemmelser når forsvarseiendommer legges ut for salg i markedet.
Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak XII under kapittel 21 Komiteens tilråding.
Ved behandlingen av Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004), sluttet Stortinget seg til at nåværende avdeling for tungt vedlikehold i Forsvarets logistikkorganisasjon snarest mulig og senest innen utgangen av 2008 skal omorganiseres til statlig/privat eid aksjeselskap, skilt ut fra Forsvarets organisasjon. Regjeringen varslet i St.prp. nr. 1 (2005-2006) at den trengte mer tid, og planla å legge frem saken for Stortinget i Revidert nasjonalbudsjett 2006. Det igangsatte kvalitetssikrings- og vurderingsarbeidet har imidlertid vist seg å ta lengre tid enn forventet, og Regjeringens anbefaling planlegges nå lagt frem for Stortinget i St.prp. nr. 1 (2006-2007).
Komiteen tar dette til etterretning.