12.5 Andre saker
- 12.5.1 Vurdering av eventuelt økt behov for midler til strukturfondet
- 12.5.2 Blå-grønn matallianse - status
Første utlysingsrunde for strukturtilskudd i 2006 pågår nå. Søknadsfristen var 30. april 2006. Registreringen av søknader er ikke fullført, men foreløpige vurderinger gir grunnlag for å anslå at søknadsmengden er noe lavere enn tidligere.
På denne bakgrunn vurderes det fortsatt som realistisk at samlet disponibel bevilgning til strukturtilskudd på om lag 40 mill. kroner i 2006 vil være tilstrekkelig. Det er imidlertid fortsatt usikkerhet i forhold til den samlede etterspørselen etter strukturtilskudd i 2006. Regjeringen vil derfor komme tilbake til saken høsten 2006 dersom det skulle vise seg å være behov for ytterligere midler til strukturtiltak i 2006.
Komiteen tar dette til etterretning.
Arbeidet med å omstrukturere forskningsinstituttene innenfor den blå-grønne sektoren og føringene knyttet til dette er redegjort for i St.prp. nr. 1 (2005-2006) for Fiskeri- og kystdepartementet, St.meld. nr. 19 (2004-2005) Marin næringsutvikling - Den blå åker, St.meld. nr. 20 (2003-2005) Vilje til forskning og St.prp. nr. 65 (2004-2005) Omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 2005 inkludert folketrygden.
Det ble i tråd med Stortingets vedtak ifm. statsbudsjettet for 2005 opprettet et eget interimsselskap, NOFIMA AS.
På ekstraordinær generalforsamling 5. mai 2006 ble det valgt et styre for interimsselskapet på 7 personer. Styret vil nå gå i gang med arbeidet med å forberede grunnlaget for etableringen av det endelige holdningsselskapet med datterselskaper, i tråd med de føringene som er lagt i de ovennevnte dokumentene som er lagt fram for Stortinget om saken. I mandatet for styret er det i forhold til tidligere signaler nå presisert at Akvaforsks forskningsvirksomhet i Ås forutsettes videreført, men legges organisatorisk og styringsmessig inn under datterselskapet i Tromsø.
Komiteen tar dette til orientering.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til arbeidet med å omstrukturere forskningsinstitusjonene, og har merket seg at forskningsvirksomheten skal videreføres på de steder der de er i dag, også på Sunndalsøra og Averøy.
Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre viser til redegjørelsen knyttet til omstruktureringen av forskningsinstituttene innenfor den blågrønne sektoren, men understreker betydningen av at Akvaforsks forskningsvirksomhet må videreføres både på Ås, Averøya og Sunndalsøra.
Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti er enig i at det arbeides videre med å opprette en blå-grønn matallianse gjennom en omstrukturering av forskningsinstituttene. Dette medlem mener denne omorganiseringen vil styrke samarbeidet om forskning og store satsinger på området. Dette medlem har merket seg at ledelse og samordning skjer fra Tromsø, hvor hovedkontoret til NOFIMA skal ligge. I denne forbindelse vil dette medlem understreke premisset som lå i omtalen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2005, jf. St.prp. nr. 65 (2004-2005) om at "som utgangspunkt legges det til grunn at faglige satsinger på dagens lokaliseringer opprettholdes og videreutvikles". Dette innebærer etter dette medlems mening at Akvaforsk AS´ avdelinger på Sunndalsøra, Averøy og Ås blir videreført og videreutviklet. Ved en endelig plassering av administrasjon for Akvaforsk bør det være åpning for at det kan være et datterselskap av NOFIMA AS i Bergen, gjerne i samarbeid med SINTEF i Trondheim.