Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Lodve Solholm og Arne Sortevik om tilslutning til Den europeiske patentkonvensjonen (EPC)

Innhold

Til Stortinget

Forslagsstillerne mener at hensynet til den enkelte norske patentsøker tilsier tilslutning til Den europeiske patentorganisasjonen (EPC). Det vil også være vesentlig for Norges deltakelse i internasjonalt industrisamarbeid. Europa ligger etter USA og Japan hva gjelder patentbeskyttelse. Dersom Norge ikke skal nyttiggjøre seg de europeiske mulighetene, vil betingelsene for norske oppfinnere begrenses ytterligere.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag slik at Den europeiske patentkonvensjonen ratifiseres snarest mulig og senest innen utgangen av 2005."

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, May-Helen Molvær Grimstad og Einar Steensnæs, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til brev fra statsråd Brende datert 25. mai 2005 (vedlagt) til næringskomiteen. Det vises i brevet til at en arbeidsgruppe bestående av representanter fra Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Patentstyret har fått i oppdrag å utrede konsekvensene av norsk tilslutning til Den europeiske patentkonvensjonen (EPC), og at rapporten fra denne arbeidsgruppen vil foreligge om kort tid.

Komiteen har forståelse for at en tiltredelse til EPC vil være komplisert med vesentlige juridiske, administrative og budsjettmessige konsekvenser.

Komiteen vil likevel peke på at det er 29 år siden konvensjonen første gang ble utredet. Det er dessuten slik at de fleste land som det er naturlig å sammenligne seg med, har ratifisert konvensjonen.

Komiteen vil på nåværende tidspunkt ikke ta stilling til innholdet i konvensjonen, men ber om at Stortinget i løpet av svært kort tid etter at arbeidsgruppens rapport er framlagt, får seg forelagt konvensjonen til behandling.

Komiteen fremmer følgende forslag:

"Dokument nr. 8:83 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Lodve Solholm og Arne Sortevik om tilslutning til Den europeiske patentkonvensjonen (EPC) - vedlegges protokollen."

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:83 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Lodve Solholm og Arne Sortevik om tilslutning til Den europeiske patentkonvensjonen (EPC) - vedlegges protokollen.

Jeg viser til brev fra komiteen datert 19. mai 2005 der det blir bedt om en vurdering av det foreliggende forslag.

Norges forhold til Den europeiske patentkonvensjonen (EPC), har som nevnt i forslaget, blitt vurdert flere ganger siden undertegnelsen av konvensjonen i 1973.

En arbeidsgruppe bestående av representanter fra Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Patentstyret har fått i oppdrag å utrede konsekvensene av norsk tilslutning til EPC. Rapporten fra arbeidsgruppen vil foreligge om kort tid.

I rapporten skal konsekvensene bl.a. for norske bedrifter, norsk lov, norsk patenteringspraksis og det norske patentverket belyses. Blant annet på grunnlag av utredningen vil regjeringen deretter ta stilling til den videre prosess.

Det synes allerede nå klart at en norsk EPC-tiltredelse vil ha vesentlige både juridiske, administrative og ikke minst budsjettmessige konsekvenser. Regjeringen vil komme tilbake til saken når de konkrete konsekvensene er nærmere vurdert.

Oslo, i næringskomiteen, den 7. juni 2005

Olav Akselsen

leder

Odd Roger Enoksen

ordfører