Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Åslaug Haga og Endre Skjørestad om å gjeninnføre den midlertidige loven om rett til innsyn i overvåkingspolitiets arkiver fram til 31. desember 2003

Innhold

Til Stortinget

Stortingsrepresentantene Åslaug Haga og Endre Skjørestad har den 9. januar 2003 fremsatt følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å gjeninnføre den midlertidige loven om rett til innsyn i overvåkingspolitiets arkiver fram til 31. desember 2003."

I begrunnelsen for forslaget vises det til at da Stortinget behandlet Lund-kommisjonens rapport, ble Regjeringen bedt om å fremme forslag til lov om tidsbegrenset innsyn i overvåkingspolitiets registre og arkiver samt foreslå regler om erstatning. Innsynsloven ble vedtatt i 1999, og fristen for å be om innsyn utløp 31. desember 2002.

Forslagsstillerne peker på at vi nå har erfart at det kom inn tusenvis av søknader umiddelbart før fristens utløp. Dette er, etter deres mening, en klar indikasjon på at 3-årsfristen var for knapp. Etter hvert som enkeltpersoner har fått oversikt over hva som ligger i deres mapper og dette er blitt kjent, viser det seg at stadig flere føler at også de bør be om innsyn. Man kan ikke utelukke at opplysninger som kommer fram gjennom innsyn i mapper i tiden framover, kan lede til at flere enkeltpersoner og nye grupper ønsker å sjekke sine mapper. I lys av den store pågangen av søknader helt opp til fristen, er det også grunn til å tro at mange ikke var klar over at fristen var i ferd med å gå ut og at de dermed ikke fikk søkt om innsyn.

Innsynsutvalget har nå mottatt nærmere 12 000 søknader om innsyn. Det anslås at de ikke vil bli ferdige med sitt arbeid før det har gått nærmere to år. Siden Innsynsutvalget vil være operativt i relativt lang tid framover og at det for øvrig er gode grunner til at innsynsperioden bør forlenges, foreslås det å gjeninnføre den midlertidige loven om rett til innsyn i over­våkingspolitiets arkiver og registre fram til 31. desember 2003.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Carsten Dybevig og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til at oppfølgingen av innsynsloven ble behandlet i Budsjett-innst. S. nr. 4 (2002- 2003), herunder også spørsmålet om en eventuell forlengelse av loven. Komiteen viser til de respektive partiers merknader i den forbindelse.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti slutter seg til forslaget om å gjeninnføre innsynsloven. Disse medlemmer viser i den forbindelse til de to partienes merknader da dette spørsmålet ble behandlet i forbindelse med justisbudsjett for 2003, jf. ovennevnte innstilling. Disse medlemmer foreslo da at innsynsloven burde forlenges. Den økte pågangen av søknader om innsyn helt opp til utløpet av 2002, styrker oppfatningen av at loven burde forlenges, og derfor må gjeninnføres. Enkeltpersoner har mulighet til å klage til EOS-utvalget dersom de mener seg ulovlig overvåket. Denne ordningen kan imidlertid ikke karakteriseres som like god som den en fant i innsynloven.

Forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber Regjeringen om å gjeninnføre den midlertidige loven om rett til innsyn i overvåkningspolitiets arkiver fram til 31. desember 2003.

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:45 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentantene Åslaug Haga og Endre Skjørestad om å gjeninnføre den midlertidige loven om rett til innsyn i overvåkingspolitiets arkiver fram til 31. desember 2003 – avvises.

Oslo, i justiskomiteen, den 18. mars 2003

Trond Helleland

leder og ordfører

Jan Arild Ellingsen

Sekretær