Innstilling fra sosialkomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om endring av protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA/EØS-statenes deltakelse i Fellesskapets handlingsprogram for å fremme samarbeid mellom medlemsstatene til bekjempelse av sosial utstøting
Dette dokument
- Innst. S. nr. 183 (2001-2002)
- Kildedok: St.prp. nr. 45 (2001-2002)
- Dato: 14.05.2002
- Utgiver: Sosialkomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
EUs handlingsprogram for å fremme samarbeid mellom medlemsstatene til bekjempelse av sosial utstøting ble vedtatt i EU 7. desember 2001 ved europaparlaments- og rådsvedtak 2002/50/EF.
Det framholdes at tiltak for bekjempelse av fattigdom og sosial utstøting i all hovedsak er et nasjonalt anliggende for EUs medlemsstater og EØS/EFTA-statene, men at det har vært et politisk ønske å fremme samarbeid på dette området, noe som bl.a. kom fram under EU-toppmøtet i Lisboa i mars 2000. EUs handlingsprogram for å fremme samarbeid mellom medlemsstatene til bekjempelse av sosial utstøting er en del av denne politikken.
Programmet åpner for deltakelse fra EØS/EFTA-statene. Slik deltakelse forutsetter endring av protokoll 31, artikkel 5, i EØS-avtalen. Norsk deltakelse i programmet nødvendiggjør bevilgningsvedtak, og Stortingets samtykke til deltakelse i en slik beslutning i EØS-komiteen er nødvendig i medhold av Gunnloven § 26 annet ledd. Med sikte på at Norge skal kunne delta i programmet så raskt som mulig, legges det opp til at Stortingets samtykke innhentes før det er truffet beslutning i EØS-komiteen.
Det uttales at Utjamningsmeldinga (St.meld. nr. 50 (1998-1999)) og Stortingets behandling av denne kan sies å være en plan mot fattigdom og sosial utstøting. Regjeringen vil i tillegg legge fram en rullerende tiltaksplan mot fattigdom som vil bli tilpasset slik at den blir sammenlignbar med de planene EU-medlemmene lager. Det tas blant annet sikte på at det i tiltaksplanen brukes indikatorer som gjør at forholdene i Norge kan sammenliknes med tilsvarende forhold i andre EU- og EFTA-land.
Kommisjonen skal overvåke og evaluere programmet sammen med uavhengige eksperter. Kommisjonen skal videre lage en sluttrapport ved programperiodens utløp.
En beslutning i EØS-komiteen vil innebære en forpliktelse for Norge til å bidra økonomisk til programmet. I gjennomsnitt anslås utgiftene ved norsk deltakelse i programmet til å bli ca. 3 mill. kroner per år. Utgiftene vil bli dekket over Sosialdepartementets budsjett, kap. 614 post 21. EØS-komiteens beslutning vil ikke medføre endringer i norske lover eller forskrifter.
Sosialdepartementet anser at deltakelse i programmet vil være verdifullt for Norge i arbeidet med å bekjempe fattigdom og sosial utstøting både med hensyn til utvidede muligheter for kunnskapsoverføring, for utvikling av felles indikatorer som gir grunnlag for en sammenligning av effekter av ulike tiltak, og for utveksling av synspunkter.
Det konkluderes i proposisjonen med at EUs program om samarbeid for å bekjempe sosial utstøting vil stimulere til et bredt europeisk samarbeid på et svært sentralt område i norsk politikk, nemlig bekjempelse av fattigdom og sosial utstøting, og at norsk deltakelse vurderes som viktig.
Utkast til innstilling er sendt til utenrikskomiteen til uttalelse. I brev av 30. april 2002 uttaler utenrikskomiteen at den ikke har merknader til innstillingsutkastet.
Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Stortinget samtykker i at Norge deltar i en beslutning i EØS-komiteen om endring av protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA/EØS-statenes deltakelse i Fellesskapets handlingsprogram for å fremme samarbeid mellom medlemsstatene til bekjempelse av sosial utstøting.
Oslo, i sosialkomiteen, den 14. mai 2002
John I. Alvheim leder |
Åse Gunhild Woie Duesund sekretær og ordfører |