Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra samferdselskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 115/2001 av 28. september 2001 om endring av vedlegg II i EØS-avtalen (direktiv om taubaneanlegg til persontransport)

Innhold

Til Stortinget

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 115/2001 av 28. september 2001 ble europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/9/EF om taubaneanlegg til persontransport av 20. mars 2000 tatt inn i EØS-avtalens vedlegg II om tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering.

Beslutningen i EØS-komiteen ble fattet med forbehold om Stortingets samtykke, da gjennomføringen i norsk rett nødvendiggjør lovendring. Stortinget inviteres gjennom proposisjonen til å gi sitt samtykke til EØS-komiteens beslutning nr. 115/2001.

Taubaneanlegg til persontransport konstrueres, bygges, tas i bruk og drives med det formål å transportere personer. Taubaneanlegg er hovedsakelig fjellheis­systemer som brukes ved turiststeder i høyfjellet og omfatter kabelbaner, svevebaner, gondoler, stolheiser og skitrekk, men kan også omfatte taubaneanlegg som brukes i bytransportsystemer. Bakgrunnen for direktivet er ønsket om økt sikkerhet for persontransport med taubaner. Personer som bruker taubaneanlegg skal ha garanti for at sikkerhetsnivået er tilfredsstillende i hele EØS-området. På den bakgrunn fastsetter direktivet en rekke prosedyrer og kontroll- og verifikasjonsmetoder. Dette innebærer krav om bruk av standardisert utstyr samt krav om sikkerhetsanalyser og merking av taubanens sikkerhetskomponenter. Direktivet krever videre at medlemsstatene skal treffe nødvendige forholds­regler for at sikkerhetskomponenter og delsystemer kun markedsføres om de oppfyller grunnleggende krav.

Tekniske kontrollorgan skal gjennomføre samsvarsvurderinger. En samsvarsvurdering skal bl.a. bekrefte at et delsystem er i samsvar med gjeldende regelverk og skal fritt kunne omsettes i hele EØS-området.

Gjennomføringen av direktivet i norsk rett vil gjøre det nødvendig å endre taubaneloven og eventuelt jernbaneloven slik at det blir innført en hjemmel til å regulere markedsføring av delsystemer og sikkerhetskomponenter som skal brukes i taubaneanlegg til persontransport, en hjemmel for å kreve nødvendig merking samt gebyrhjemmel for overvåking av markedet.

Samferdselsdepartementet vil fremme en egen odelstingsproposisjon med forslag til nødvendige lovendringer for Stortinget. Fristen for å sette i kraft ny lovgivning i samsvar med direktivet er 3. mai 2002.

Gjennomføringen av direktivet antas ikke å medføre administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for det offentlige.

Utenrikskomiteen har i brev av 4. desember 2001 meddelt at komiteen har ingen merknader.

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 115/2001 av 28. september 2001 om endring av vedlegg II i EØS-avtalen (direktiv om taubaneanlegg til persontransport).

Oslo, i samferdselskomiteen, den 6. desember 2001

Petter Løvik

leder

Hans R. Kjæstad

ordfører

Geir-Ketil Hansen

sekretær