Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene John I. Alvheim og Harald T. Nesvik om å utvide granskningskommisjonen for å vurdere forholdene ved dykkingen i Nordsjøen i pionertiden, med ett nytt medlem som skal inneha dykkefaglig kompetanse, samt gi Nordsjødykker Alliansen en observatørstatus i kommisjonen
Dette dokument
- Innst. S. nr. 269 (2000-2001)
- Kildedok: Dokument nr. 8:90 (2000-2001)
- Dato: 29.05.2001
- Utgiver: Sosialkomiteen
- Sidetall: 3
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Det fremmes i dokumentet følgende forslag:
"I
Stortinget ber Regjeringen utvide granskningskommisjonen for å vurdere forholdene ved dykkingen i Nordsjøen i pionertiden med ett medlem som skal inneha relevant dykkefaglig kompetanse.
II
Stortinget ber Regjeringen endre granskningskommisjonens mandat slik at kommisjonen skal vurdere alle forhold knyttet til pionerdykkingen i Nordsjøen helt frem til 1990.
III
Stortinget ber Regjeringen sørge for at Nordsjødykker Alliansen gis en observatørstatus i kommisjonen.
IV
Stortinget ber Regjeringen vurdere å tilføre Nordsjødykker Alliansen en prosjektstøtte slik at de kan fortsette sitt arbeid på vegne av pionerdykkerne i Nordsjøen."
Det vises innledningsvis til Stortingets behandling av Dokument nr. 8:58 (1999-2000) der det ble fattet vedtak om å be Regjeringen nedsette en uavhengig granskingskommisjon for å vurdere alle forhold i tilknytning til dykkingen i forbindelse med oljevirksomheten i Nordsjøen i pionertiden, og å vurdere å gi en representant for Nordsjødykker Alliansen observatørstatus i kommisjonen.
Det vises til at en granskningskommisjon ble oppnevnt 2. mars 2001.
Forslagsstillerne mener det er en svakhet at ingen med dykkefaglig kompetanse er medlem av kommisjonen og framholder at det er nødvendig med stor grad av kunnskap på det relevante området.
Forslagsstillerne mener også at det er grunn til å utvide granskningsperioden fram til 1990.
Det vises til at Regjeringen ikke har gitt noen representant fra Nordsjødykker Alliansen observatørstatus i kommisjonen. Forslagsstillerne framholder at dette er personer som har en meget omfattende kunnskap på feltet, og som vil kunne være til hjelp for kommisjonen. Det uttales at Alliansen har en meget stor kunnskapsbase hva problemstillingene rundt pionerdykkingen angår, men at den mangler penger til å kunne fortsette det viktige arbeidet den holder på med. Forslagsstillerne mener det er viktig at Nordsjødykker Alliansen blir tilført penger slik at den kan fortsette dette arbeidet.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Inga Balstad, Reidun Gravdahl, Asmund Kristoffersen, Karin Lian og Einar Olav Skogholt, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Are Næss, fra Høyre, Annelise Høegh og Sonja Irene Sjøli, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, vil vise til at Stortinget 13. juni 2000 behandlet privat forslag Dokument nr. 8:58 (1999-2000) om å oppnevne en uavhengig granskingskommisjon for å gjennomføre en granskning av alle forhold i forbindelse med behandlingen av de tidligere pionerdykkere i Nordsjøen. Komiteen vil vise til at Stortinget vedtok å nedsette en granskningskommisjon og be Regjeringen vurdere å gi en representant for Nordsjødykker Alliansen observatørstatus i kommisjonen.
Komiteen har merket seg at granskningskommisjonen ble oppnevnt 2. mars 2001.
Komiteens flertall, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener Regjeringen brukte unødvendig lang tid på å opprette denne kommisjonen, ikke minst tatt i betraktning det viktige arbeidet den skal ta fatt på for å kartlegge skadevirkninger dykkevirksomheten har påført pionerdykkerne.
Flertallet mener kommisjonens medlemmer innehar bred og solid kompetanse som er viktig for kommisjonen, men flertallet mener det er viktig at granskningskommisjonen også innehar dykkefaglig kompetanse, ikke minst med tanke på å kunne reise de rette problemstillingene og stille de riktige spørsmålene. Flertallet slutter seg på denne bakgrunn til at kommisjonen utvides med et medlem som innehar dykkefaglig kompetanse.
Komiteen vil vise til at kommisjonens mandat gjelder perioden frem til 1985. Komiteen vil peke på at dykkervirksomheten var dårlig regulert helt til frem til 1990-tallet. Det var først ved innføring av de nye dykkerforskriftene i 1991 at hele industrien blant annet implementerte forberedende dykkerprosedyrer. Komiteen finner det derfor riktig å utvide granskningsperioden helt frem til 1990.
Komiteen vil vise til at en samlet komité i Innst. S. nr. 243 (1999-2000) ba Regjeringen vurdere å gi Nordsjødykker Alliansen en observatørstatus i kommisjonen. Komiteen har merket seg at Regjeringen ikke har funnet å ville gjøre det. Komiteen vil peke på at dette er personer med meget omfattende kunnskaper både om dykkernes situasjon i dag og om hva som foregikk i pionertiden i Nordsjøen.
Komiteens flertall, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener at dette er kunnskaper som er viktig for kommisjonen, og slutter seg derfor til forslaget om å be Regjeringen sørge for at Nordsjødykker Alliansen gis en observatørstatus i kommisjonen.
Flertallet vil vise til at i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:58 (1999-2000) uttalte en enstemmig komité i Innst. S. nr. 243 (1999-2000) følgende:
"Komiteen er av den oppfatning at det er særdeles viktig at man nå kan få kartlagt hva som er blitt gjort både i forkant og etterkant når det gjelder problemstillingene rundt pionerdykkingen i Nordsjøen. Komiteen mener det vil være i alle parters interesse at alle problemstillinger i forbindelse med at den norske stat sendte dykkere ned på store dyp i forbindelse med at man forberedte seg på å bore etter olje i Nordsjøen."
Flertallet er av den oppfatning at dersom man skal kunne være i stand til å vurdere alle forhold knyttet til denne dykkevirksomheten, så er det viktig at kommisjonen utvides med en person som har inngående kunnskap på de forskjellige problemstillinger knyttet til dykkevirksomheten. Flertallet mener at det er særdeles viktig at man har en inngående kunnskap til det området man skal granske for å kunne stille de rette og mest relevante spørsmål. Flertallet mener at det feltet som granskningskommisjonen skal granske, er så omfattende at det behøves ytterligere kompetanse inn i kommisjonen hva selve dykkevirksomheten angår.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet har merket seg at medlemmene som er oppnevnt i den uavhengige granskningskommisjon, innehar juridisk, medisinsk og teknisk kompetanse og har bred erfaring innenfor sine fagfelt.
Disse medlemmerer kjent med at medlem av kommisjonen Alf Petter Høilund, sivilingeniør fra Det Norske Veritas, er tidligere leder for avdelingen for teknisk oppfølging av dykkesystemer, og at medlemmene Per Oscar Andersen og Gunnar Nicolaysen er henholdvis nevrofysiolog og fysiolog, og at begge har relevant forskningserfaring.
Disse medlemmermener ut fra dette at kommisjonen er godt sammensatt av ekspertise og kompetanse, herunder dykkefaglig kompetanse, men disse medlemmer ser det som naturlig at kommisjonen også må benytte seg av annen dykkemedisinsk og dykketeknisk kompetanse både nasjonalt og internasjonalt i den utstrekning dette er nødvendig.
Disse medlemmer er kjent med at det er lagt opp til at kommisjonen i forbindelse med sitt arbeid skal opprette et kontaktforum bestående av arbeidslivets parter, og at kommisjonen er bedt om å sikre god dialog med alle berørte, herunder Nordsjødykker Alliansen, og blant annet foreta intervjuer av et representativt utvalg av dykkerne. Disse medlemmer ser det som viktig at Nordsjødykker Alliansen gjennom granskingskommisjonens kontaktforum får gi en fyldig informasjon om sine erfaringer og sin kunnskap til kommisjonen.
Disse medlemmermener ut fra dette at Nordsjødykker Alliansen og øvrige parter er sikret å bli hørt under kommisjonsarbeidet, og disse medlemmer legger til grunn at kommisjonen får tilgang på den informasjon partene måtte besitte.
Komiteen vil vise til at Nordsjødykker Alliansen har brukt mye av sin tid og sine penger for å sette denne saken på dagsorden. Komiteen har merket seg at alliansen nå mangler penger til å kunne forsette sitt arbeid. Komiteen vil peke på at disse pionerdykkerne utførte et meget viktig arbeid i forhold til å kunne starte opp oljevirksomheten i Nordsjøen. Komiteen mener dette var et viktig arbeid for å sikre Norge store inntekter. Komiteen finner det derfor riktig å be Regjeringen vurdere å tilføre Nordsjødykker Alliansen prosjektstøtte til sitt arbeid.
Komiteen fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen endre granskningskommisjonens mandat slik at kommisjonen skal vurdere alle forhold knyttet til pionerdykkingen i Nordsjøen helt frem til 1990."
"Stortinget ber Regjeringen vurdere å tilføre Nordsjødykker Alliansen en prosjektstøtte slik at de kan fortsette sitt arbeid på vegne av pionerdykkerne i Nordsjøen."
Komiteens flertall, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen utvide granskningskommisjonen for å vurdere forholdene ved dykkingen i Nordsjøen i pionertiden med ett medlem som skal inneha relevant dykkefaglig kompetanse."
"Stortinget ber Regjeringen sørge for at Nordsjødykker Alliansen gis en observatørstatus i kommisjonen."
Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
I
Stortinget ber Regjeringen utvide granskningskommisjonen for å vurdere forholdene ved dykkingen i Nordsjøen i pionertiden med ett medlem som skal inneha relevant dykkefaglig kompetanse.
II
Stortinget ber Regjeringen endre granskningskommisjonens mandat slik at kommisjonen skal vurdere alle forhold knyttet til pionerdykkingen i Nordsjøen helt frem til 1990.
III
Stortinget ber Regjeringen sørge for at Nordsjødykker Alliansen gis en observatørstatus i kommisjonen.
IV
Stortinget ber Regjeringen vurdere å tilføre Nordsjødykker Alliansen en prosjektstøtte slik at de kan fortsette sitt arbeid på vegne av pionerdykkerne i Nordsjøen.
Oslo, i sosialkomiteen, den 29. mai 2001
John I. Alvheim leder |
Åse Gunhild Woie Duesund ordfører |
Are Næss sekretær |