Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra forsvarskomiteen om endringer i statsbudsjettet for 2001 som kompensering for utgiftene til forsøket på å redde mulige overlevende fra den russiske ubåten Kursk

Innhold

Til Stortinget

I proposisjonen fremmes det forslag om at Stortinget øker bevilgningene for 2001 med kr 19 461 000 til dekning av Forsvarsdepartementets og Utenriksdepartementets utgifter til forsøket på å redde mulige overlevende fra den russiske ubåten Kursk.

Kursk havarerte i Barentshavet 12. august 2000. Russiske myndigheter anmodet Norge om assistanse i forbindelse med bergingsforsøk i håp om å finne overlevende. Det norske firmaet Stolt Offshore AS ble innleid for å gjennomføre aksjonen under ledelse av Forsvarskommando Nord-Norge. Dykkere fra Stolt Offshore lyktes med å åpne ubåten, men måtte dessverre konstatere at alt håp var ute.

Aksjonen kostet kr 19 461 000. Oppgjør er foretatt og belastet budsjettene under Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet for 2000 med like andeler.

Havariet og anmodningen om assistanse var en nødsituasjon som krevde øyeblikkelig beslutning. Forsvarsdepartementet påtok seg lederoppgaven da Forsvaret innehar den nødvendige kompetanse for å lede et slikt oppdrag hvor også det russiske militære apparat er involvert. Aksjonen var imidlertid ikke en naturlig del av Forsvarsdepartementets eller Utenriksdepartementets oppgaver, og den kunne heller ikke forutses. Derfor foreslås det at de to departementenes ordinære budsjetter skjermes ved en kompenserende tilleggsbevilgning.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Grethe Fossli, Gunnar Halvorsen, Tore Nordseth og Anne Helen Rui, fra Kristelig Folkeparti, Lars Rise og Anne Brit Stråtveit, fra Fremskrittspartiet, lederen Hans J. Røsjorde og Per Ove Width, fra Høyre, Ingvald Godal, og fra Senterpartiet, Gudmund Restad, viser til at redningsaksjonen i forbindelse med den russiske ubåten Kursk krevde umiddelbar handling fra norske myndigheter, og naturlig nok ikke kunne forutses innenfor normale budsjetteringsrutiner. Komiteen er derfor enig i at de to departementene som har blitt påført utgifter i sine ordinære budsjetter skjermes ved en kompenserende tilleggsbevilgning.

Komiteen vil for øvrig berømme sivilt og militært personell som var involvert i redningsaksjonen for fremragende innsats. Komiteen vil understreke betydningen av det arbeidet med planlegging og ledelse av redningsaksjonen fra norsk side som ble utført fra Forsvarskommando Nord-Norge.

Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

På statsbudsjettet for 2001 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål:

Kroner

197

Bistand til ikke-ODA-godkjente land og internasjonale miljøtiltak

70

Tilskudd til atomsikkerhetstiltak og samarbeidsprogrammet med Sentral- og Øst-Europa, kan overføres, forhøyes med

9 730 500

fra kr 369 900 000 til kr 379 630 500

1725

Fellesinstitusjoner og -utgifter under Forsvarets overkommando

1

Driftsutgifter, forhøyes med

9 730 500

fra kr 1 636 066 000 til kr 1 645 796 500

Oslo, i forsvarskomiteen, den 6. mars 2001

Hans J. Røsjorde

leder

Per Ove Width

ordfører

Grethe Fossli

sekretær