9.10 Kap. 704 Giftinformasjonssentralen
Giftinformasjonssentralen (GIS) får ofte spørsmål om å identifisere tabletter etter utseendet i tilfeller hvor emballasje eller annen informasjon om tablettenes innhold ikke finnes. Slike henvendelser kommer både fra helsevesenet og andre offentlige etater. Om dette skal være mulig, er man blant annet avhengig av et system med prøver av medikamentformene for sammenligning.
GIS har pr. i dag et ufullstendig tablettarkiv som er bygd opp etter et system man finner det lite hensiktsmessig å bygge videre på. I samarbeid med Statens legemiddelkontroll har man fått til en ordning med at alle som har markedsføringstillatelse for legemidler i Norge, fra og med 1. januar 1998, er pliktige til å sende inn prøver av faste legemidler til GIS. Et fullstendig tablettarkiv skal således inneholde det som finnes av norskregistrerte tabletter til en hver tid.
Det nye tablettidentifikasjonssystemet vil omfatte tablettkontroll- og registreringssystem hvor alle nye markedsføring- og endringstillatelser gitt av Statens legemiddelkontroll registreres opp mot legemiddelprøver GIS har mottatt fra firmaene. Videre vil det omfatte et tablettdataregister som er tenkt som et komplement til selve tablettarkivet, hvor informasjon om tablettene skal lagres. I tillegg til disse datasystemene vil det bli utviklet et hensiktsmessig systematiserings- og arkiveringssystem for selve tablettprøvene (tablettarkiv).
GIS har pr. i dag et manuelt arkiv som inneholder opplysninger om giftighet m.v. av en rekke stoffer og produkter. Dette manuelle arkivet inneholder ca. 25 000 mapper og er svært omfattende med informasjon fra mange forskjellige kilder. GIS ser det som vesentlig at man innen rimelig tid får utviklet en elektronisk dokumentasjonsdatabase for den foreliggende og framtidig informasjon om giftighet av stoffer og produkter.
Gjennom forprosjektet skal det utarbeides et mandat for hovedprosjektet, anbefalinger om valg av styringsverktøy for hovedprosjektet, krav til kompetanse/bemanning for gjennomføring av hovedprosjektet, estimat for tidsbruk for personale involvert, varighet og totalbudsjett.
Bevilgningen foreslås økt med kr 1 000 000.
Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.