Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til inngåelse av en avtale mellom Norge og Det europeiske fellesskap om Norges deltakelse i arbeidet med Det europeiske overvåkningssenter for narkotika og narkotikamisbruk
Dette dokument
- Innst. S. nr. 93 (1999-2000)
- Kildedok: St.prp. nr. 29 (1999-2000)
- Dato: 20.01.2000
- Utgiver: Utenrikskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Regjeringen ber i proposisjonen om Stortingets samtykke til å inngå en avtale mellom Norge og Det europeiske fellesskap om Norges deltakelse i arbeidet med Det europeiske overvåkningssenter for narkotika og narkotikamisbruk. Avtalen i parafert stand i engelsk originalversjon med en erklæring fra Kommisjonen, begge i norsk oversettelse, samt Rådsforordning nr. 302/93/EØF i norsk oversettelse, følger som trykte vedlegg til proposisjonen.
Det fremgår av proposisjonen at Regjeringen har valgt å forelegge avtalen for Stortinget i parafert stand. Dette har sammenheng med at EU ikke ønsker å undertegne før godkjenningsprosedyren i EU er fullført. Basert på et ønske om tidligst mulig ikrafttreden av avtalen, har Regjeringen derfor valgt å forelegge avtalen for Stortinget i parafert stand. Det vises til at Regjeringen ikke har grunn til å tro at behandlingen av avtalen vil støte på vanskeligheter på EU-siden.
Senterets oppgave er å samle, analysere og formidle informasjon og kunnskap om narkotika og narkotikapolitiske spørsmål. Hensikten er å sette medlemsstatene bedre i stand til å utforme effektive tiltak mot narkotika og narkotikarelaterte problemer.
Senteret er organisert med et styre. Dette er sammensatt av representanter for medlemsstatene og EU-kommisjonen og har som oppgave å utarbeide arbeidsprogram samt vedta budsjettet.
Dessuten er det opprettet en vitenskapskomité og et informasjonsnettverk (Reitox) som knytter sammen nasjonale kontaktpunkter i medlemsstatene.
Det fremgår av proposisjonen at den fremlagte avtalen regulerer vilkårene for norsk deltakelse i senteret.
Rusmiddeldirektoratet vil fungere som det norske kontaktpunktet i Reitox-nettverket. Dette medfører behov for personellmessig styrking av direktoratet.
Det fremgår videre at Norges årlige medlemsbidrag vil utgjøre 5,5 pst. av senterets totale budsjett fratrukket utgifter til informasjonsnettverket. De samlede økonomiske utgiftene for Norge anslås til ca. 5 mill. kroner årlig.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Haakon Blankenborg, Kjell Engebretsen, Kirsti Kolle Grøndahl, Thorbjørn Jagland, Marit Nybakk og Tom Thoresen, fra Fremskrittspartiet, Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen, fra Kristelig Folkeparti, Elsa Skarbøvik og Einar Steensnæs, fra Høyre, Jan Petersen og Siri Frost Sterri, fra Senterpartiet, Johan J. Jakobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Erik Solheim, og fra Venstre, Harald Hove, slutter seg til Regjeringens forslag om Norges deltakelse i arbeidet ved Det europeiske overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk. Norge vil derved få tilgang til, og kunne gi bidrag til, det felles europeiske arbeid knyttet til bekjempelse av narkotika m.v. Komiteen viser til at dette gir Norge adgang til de virksomheter som drives i regi av senteret, samt at Norge får anledning til å delta fullt ut i styret, dog uten stemmerett.
Komiteen har merket seg at Norge skal bidra med et beløp som tilsvarer 5,5 pst. av EUs bidrag, noe som vil utgjøre ca. 5 mill. kroner pr. år.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Stortinget gir samtykke til inngåelse av en avtale mellom Norge og Det europeiske fellesskap om Norges deltakelse i arbeidet med Det europeiske overvåkningssenter for narkotika og narkotikamisbruk, i samsvar med et forslag fremlagt i St.prp. nr. 29 (1999-2000).
Oslo, i utenrikskomiteen, den 20. januar 2000
Haakon Blankenborg leder |
Harald Hove ordfører |
Einar Steensnæs sekretær |