Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om statsrådets protokoller for tidsrommet 1. januar – 30. juni 1999

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 41 (1999-2000)
  • Dato: 25.11.1999
  • Utgiver: Kontroll- og konstitusjonskomiteen
  • Sidetall: 3
  • PDF

Innhold

Til Stortinget

Det har ikke være dissenser i Regjeringen i perioden.

Stortinget har den 24. september 1999 mottatt følgende redegjørelse fra Justisdepartementet om benådningssøknader innvilget i statsråd i perioden 1. januar – 30. juni 1999:

Justisdepartementet viser til referatprotokollen for1. halvår 1999 med benådningsforedrag m.v. og skal gi en tallmessig oppstilling over benådningssaker for ovennevnte tidsrom.

Vedrørende straff ilagt for forbrytelse og forseelse mot den alminnelige straffelov og en rekke særlover, er det i 1. halvår 1999 i statsråd innvilget 10 søknader om benådning med slik avgjørelse:

A. Frihetsstraff: Benådning uten prøvetid

0

Benådning til betinget straff med prøvetid på 2 år, jf. strl. §§ 52-54

7

Benådning til løslatelse på prøve hvor soning er påbegynt

2

Benådning til betinget straff med prøvetid + ubetinget bot

0

9

B. Bøter: Hel eller delvis benådning eller betinget benådning

1

10

I henhold til kongelig resolusjon av 5. juni 1981 om delegasjon av Kongens myndighet etter Grunnlovens § 20 til å avslå søknader om benådning til Justisdepartementet, har departementet i samme tidsrom avslått 102 søknader om benådning slik:

A. Frihetsstraff B. Bøter 73 29
102

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, har ingen merknader.

Komiteen har merket seg at det fremkommer flere saker vedrørende nektelse av innsyn i ulike offentlig dokumenter. Komiteen vil understreke at intensjonen om offentlighet i forvaltning er å praktisere mer offentlighet i sin saksbehandling, jf. bl.a. komiteens merknader i Innst. S. nr. 23 (1999-2000) om forslag fra Lars Sponheim til ny § 100 a i Grunnloven (Offentlighetsprinsippet).

Komiteen har ved denne gjennomgåelsen av statsrådets protokoller for 1. halvår 1999 bl.a. valgt å konsentrere seg om forskrifter fastsatt av Kongen i statsråd i denne perioden.

Det har i perioden vært fastsatt 27 forskrifter fordelt på 13 departementer og to forskrifter er blitt opphevet. Følgende forskrifter er fastsatt i statsråd i perioden 1. januar – 30. juni 1999:

  • – Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift av 11. november 1983 nr. 1608 til lov av 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m.

  • – Fastsettelse av endring i forskrift til tjenestemannsloven av 11. november 1983 nr. 1608 til lov av 4. mars 1983 nr. 3. Endringen gis virkning fra 1. juli 1999.

  • – Fastsettelse av endring av forskrift 2. september 1997 nr. 2 om skattefritak for visse naturalytelser m v.

  • – Forskrift om opphevelse av forskrifter gitt i medhold av lov 21. november 1952 nr. 2 om betaling og innkreving av skatt (skattebetalingsloven) vedtas.

  • – Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 14. september 1984 nr. 1655 om omberegning av skatt på etterbetalte pensjoner m v.

  • – Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 17. desember 1976 nr. 8 om regnskap for skattepliktige som driver petroleumsutvinning og rørledningstransport.

  • – Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift av 12. desember 1986 om tildeling av tillatelse til å drive fiske med trål.

  • – Fastsettelse av forskrift om delegering av Kongens myndighet etter lov av 26. juni 1953 nr. 8 om oppfinnelser av betydning for rikets forsvar, og opphevelse av forskrift av 22. november 1955 til gjennomføring av nevnte lov.

  • – Fastsettelse av forskrift til lov om Heimevernet.

  • – Bestemmelsene i lov 24. juni 1998 nr. 64 (utlendingsloven) § 8 a får anvendelse overfor asylsøkere, flyktninger og andre personer fra Kosovo.

  • – Fastsettelse av forskrift om dispasjører.

  • – Fastsettelse av forskrift om behandling av saker om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner etter lov av 19. mars 1965 nr. 3.

  • – Fastsettelse av forskrift om utfylling av de overordnede målene og prinsippene for opplæringen i grunnskolen og i den videregående opplæringen.

  • – Forskrift om endring av forskrift om distriktspolitiske virkemidler forvaltet av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond og fylkeskommunene fastsettes.

  • – Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift 27. november 1992 nr. 875 om næringsmiddelavgift.

  • – Fastsettelse av forskrift om konsekvensutredninger etter plan- og bygningsloven kap. VII – a. Forskriften trer i kraft straks.

  • – Forskrift om endring av forskrift av 26. februar 1998 om gebyr for tjenester som utføres av Sjøfartsdirektoratet med Skipskontrollen fastsettes.

  • – Forskrift om gjennomføring av EØS-avtalens bestemmelser om offentlig støtte til skipsbyggingsindustrien.

  • – Forskrift om gjennomføring av EØS-avtalens bestemmelser om offentlig støtte til jern- og stålindustrien.

  • – Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift av 16. desember 1994 om innkjøpsregler for oppdragsgivere innen vann- og energiforsyning, transport og telekommunikasjon (forsyningssektorene).

  • – Forskrift om endringer i forskrift av 7. desember 1990 nr. 959 om produksjon, omforming, overføring, omsetning og fordeling av energi m.m.

  • – Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift til lov om petroleumsvirksomhet fastsatt ved kgl. res. 27. juni 1997 nr. 653 i medhold av lov 29. november 1996 nr. 72 om petroleumsvirksomhet.

  • – Endring av forskrift 2. juni 1960 nr. 1 første ledd, gitt med hjemmel i oreigningsloven. Endringen trer i kraft 1. juli 1999.

  • – Fastsettelse av forskrift om gebyr for bruk av piggdekk og tilleggsgebyr. Forskriften trer i kraft fra den tid Samferdselsdepartementet bestemmer.

  • – Fastsettelse av forskrift om etablering, drift og bruk av jordstasjon for satellitt. Forskriften trer i kraft straks.

  • – Fastsettelse av forskrifter om avgifter og tilskudd til folketrygden for 1999 for visse grupper medlemmer av folketrygden.

I perioden har to forskrifter under to departementer blitt opphevet. Det er følgende:

  • – Opphevelse av forskrift 9. juli 1976 nr. 2 om Pengelotteriet.

  • – Midlertidig opphevelse av forskrift av 10. april 1992 nr. 213 om gjennomføring av De forente nasjoners Sikkerhetsråds resolusjon nr. 748 av 31. mars 1992 om økonomiske sanksjoner mot Libya.

Komiteen understreker at gjennomgangen av forskriftene er basert på en formell kontroll. Det vil si at komiteen tar utgangspunkt i hvorvidt det er hjemmel for forskriften, og om forskriftenes innhold er innenfor forskriftshjemmelen. Komiteen har innenfor denne ramme for sin del ikke funnet grunnlag for merknader til noen av forskriftene.

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Statsrådets protokoller for tidsrommet 1. januar – 30. juni 1999 vedkommende:

Statsministerens kontor

Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Barne- og familiedepartementet

Finans- og tolldepartementet

Fiskeridepartementet

Forsvarsdepartementet

Justis- og politidepartementet

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet

Kulturdepartementet

Landbruksdepartementet

Miljøverndepartementet

Nærings- og handelsdepartementet

Olje- og energidepartementet

Samferdselsdepartementet

Sosial- og helsedepartementet

Utenriksdepartementet og

Utenriksdepartementet - saker vedrørende utvikling- og menneskerettigheter

- vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 25. november 1999

Jørgen Kosmo,

leder og ordf. for

Statsministerens kontor.

Carl I. Hagen,

ordf. for Finans- og tolldepartementet.

Kristin Halvorsen,

ordf. for Kommunal- og regionaldepartementet og Miljøverndepartementet.

Odd Holten,

ordf. for Fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet.

Inger Lise Husøy,

ordf. for Barne- og familiedepartementet og Utenriksdepartementet - saker vedrørende utvikling- og menneskerettigheter.

Laila Kaland,

ordf. for Kulturdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Vidar Kleppe,

ordf. for Forsvarsdepartementet, Justis- og politidepartementet og Sosial- og helsedepartementet.

Gunnar Skaug,

ordf. for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Landbruksdepartementet.

Kari Økland

ordf. for Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Svein Ludvigsen,

sekretær og ordf. for Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet.