Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3. Endringer i sjøforsvarets organisasjon

Sjøforsvaret hadde opprinnelig 20 missiltorpedobåter (MTB) av STORM-klassen. Siden 1992/1993 er det blitt gjennomført en gradvis utfasing av fartøyer. Forsvaret har i dag 8 missiltorpedobåter igjen av denne klassen. I 1998 ble de 4 siste operative fartøyene overført til mobiliseringsstatus. Bakgrunnen for denne beslutningen var behovet for å redusere Forsvarets driftsutgifter, samt prioritering av den framtidige ­styrkestrukturen.

En utfasing av fartøyene vil ikke innebære konsekvenser for dagens operasjonsmønster i Sjøforsvaret. Strukturen er gradvis endret og tilpasset et nytt ­seilingsmønster gjennom utnyttelse av missiltorpedobåtene i HAUK-klassen. Utfasingen har ikke avgjørende operative konsekvenser i forhold til Sjøforsvarets oppdrag og framtidige operative konsept.

Forslaget om utfasing av STORM-klassen innebærer også utfasing av de våpensystemene som er tilknyttet fartøyene: 76 mm tårnkanon og sjømålsmissil Penguin MK 1.

Når utfasingen er gjennomført anslås det at 30. MTB-flotilje kan reduseres med 5 årsverk. Med hensyn til personellmessige konsekvenser forventes det at frigitt personell kan innplasseres i andre stillinger i Sjøforsvarets organisasjon for å dekke opp for vakanser og avgang.

Beregninger etter nåverdimodellen med tidshorisont på 10 år og diskonteringsrente på 7 pst. gir et innsparingspotensiale på ca. 30 mill. kroner. Kostnadene ved en anbefalt utfasingsplan er iberegnet.

Sjøforsvaret har i dag 12 undervannsbåter, 6 av UCA-klassen og 6 av KOBBEN-klassen. Av disse er 6 under kommando med full bemanning. De øvrige fartøyene er til vedlikehold eller ligger i opplag uten bemanning.

Sjøforsvaret opererer med et øvings- og treningsmønster som utnytter 4 undervannsbåter av KOBBEN-klassen, 2 er i operativ drift og 2 er inne til vedlikehold. De 2 fartøyene som foreslås utfaset har de senere årene hatt mobiliseringsstatus. Den foreslåtte utfasingen vil ikke få konsekvenser for dagens operasjonsmønster eller ha avgjørende operative konsekvenser i forhold til Sjøforsvarets oppdrag og framtidige operative konsept.

Da fartøyene som fases ut er på mobiliseringsstatus forventes det ingen personellmessige konsekvenser. Tiltaket vil gi innsparing av de kostnader som er ­forbundet med minimumsvedlikeholdet.