Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om statsrådets protokoller for tidsrommet 1. juli – 31. desember 1998.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 171 (1998-99)
  • Dato: 06.05.1999
  • Utgiver: Kontroll- og konstitusjonskomiteen
  • Sidetall: 4
  • PDF

Innhold

Til Stortinget.

For saker under Utenriksdepartementet har det vært en dissens i Regjeringen i perioden. Dissensen gjelder godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 69/98 om endring av EØS-avtalens vedlegg I (Veterinær og plantesanitære forhold). Statsrådene Enger Lahnstein, Queseth Haarstad, Meltveit Kleppa og Arnstad dissenterte i statsråd 5. november 1998 idet de ba tilført statsrådets protokoll følgende:

«Etter en samlet vurdering er vi kommet til at vi ikke kan gi vår beslutning til tilrådingen om godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 69/98 om endring av EØS-avtalens vedlegg I (Veterinære og plantesanitære forhold) i samsvar med et fremlagt forslag.»

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Heikki Holmås, har merket seg at det har vært en dissens i Regjeringen.

Komiteen har for øvrig ingen merknader.

Stortinget har den 22. februar 1999 mottatt følgende redegjørelse fra Justisdepartementet om benådningssøknader innvilget i statsråd i perioden 1. juli - 31. desember 1998:

Justisdepartementet viser til referatprotokollen for 2. halvår 1998 med benådningsforedrag m.v. og skal gi en tallmessig oppstilling over benådningssaker for ovennevnte tidsrom.

Vedrørende straff ilagt for forbrytelse og forseelse mot den alminnelige straffelov og en rekke særlover, er det i 2. halvår 1998 i statsråd innvilget 24 søknader om benådning med slik avgjørelse:

A. Frihetsstraff:Benådning uten prøvetid

0

Benådning til betinget straff med prøvetid på 2 år, jf. strl. §§ 52-54

15

Benådning til løslatelse på prøve hvor soning er påbegynt

6

Benådning til betinget straff med prøvetid + ubetinget bot

1

22

B. Bøter:Hel eller delvis benådning eller betinget benådning

2

24

I henhold til kongelig resolusjon av 5. juni 1981 om delegasjon av Kongens myndighet etter Grunnlovens § 20 til å avslå søknader om benådning til Justisdepartementet, har departementet i samme tidsrom avslått 112 søknader om benådning slik:

A. Frihetsstraff

74

B. Bøter

38

112»

Komiteen har ingen merknader.

I statsrådsprotokollen for Arbeids- og administrasjonsdepartementet er kronprinsregentens resolusjon av 7. august 1998, saksnr. 98/1953 vedrørende utnevnelse av departementsråd Gunnar Kjønnøy til fylkesmann i Finnmark vedlagt.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til at utnevnelse av fylkemenn er Regjeringens ansvar.

Disse medlemmer har merket seg at vedkommende som har blitt tilsatt i stillingen har søkt først etter fristens utløp.

Disse medlemmer har videre merket seg at det i foreliggende sak ikke foreligger klager for Stortinget av søkere som mener seg forbigått.

Disse medlemmer har ingen merknader til embetsutnevnelsen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti viser til at det etter to gangers utlysning innkom i alt 11 søknader innen søknadsfristen 22. mai 1998. Til tross for at søknadene burde vært nær ferdigbehandling den 17. juni 1998, kom det likevel en forsinket søknad på denne dato som uten noen nærmere begrunnelse ble godkjent av departementet. Disse medlemmer vil hevde at en søknadsfrist må overholdes og at for sent innkomne søknader må avvises med mindre det foreligger identifiserbare, gode og konkrete grunner for noe annet. I kronprinsregentens resolusjon i denne sak er ingen slik grunn fremkommet.

Av resolusjonen fremkommer at i alt fire søkere ble intervjuet i forbindelse med stillingen, men det er ikke satt opp noen rangering av søkerne fra departementets side eller anført om alle fire ble ansett for å være kvalifiserte søkere. Disse medlemmer finner dette mangelfullt fordi det bør angis en rangering av minst tre søkere, dersom det er så mange kvalifiserte søkere, i enhver sak med utnevnelse av en embetsmann.

Når så den som søkte etter fristen blir utnevnt uten noen begrunnelse om hvorfor vedkommende ansees best kvalifisert og vedkommende kommer fra stillingen som departementsråd i et annet departement virker dette etter disse medlemmers oppfatning uheldig, da det kan reises tvil om sakligheten ved utnevnelsen.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti viser til kronprinsregentens resolusjon av 7. august 1998, saksnr. 98/1953 og kongelig resolusjon av 9.oktober 1998, Saksnr. 98/3237 vedrørende utnevnelse av fylkesmann i Finnmark og fylkesmann i Vest-Agder. Ved begge disse utnevnelsene kom det inn en søknad etter søknadsfristens utløp, som også ble godtatt.

Disse medlemmer mener at de nevnte resolusjoner ikke har innført noe nytt prinsipp ved utnevnelser/ansettelser i staten. Disse medlemmene vil fastholde at selv om søkere ikke har noe rettskrav på å bli tatt i betraktning ved søknad etter søknadsfristens utløp, så har arbeidsgiver anledning til å akseptere slike søknader. Arbeidsgiver kan velge den søker som man mener er best kvalifisert uavhengig om søknaden kommer før eller etter søknadsfristens utløp.

Disse medlemmene vil videre påpeke at å etablere et annet prinsipp, vil være å endre dagens praksis, ikke bare ved utnevnelse til fylkesmann, men generelt i staten.

Komiteen har ved denne gjennomgåelsen av statsrådets protokoller for 2. halvår 1998 bl.a. valgt å konsentrere seg om forskrifter fastsatt av Kongen i statsråd i denne perioden.

Det har i perioden vært fastsatt 35 forskrifter fordelt på 16 departementer og to forskrifter er blitt opphevet. Følgende forskrifter er fastsatt i statsråd i perioden 1. juli - 31. desember 1998:

  • – Forskrift om endring av forskrifter av 11. november 1983 nr. 1607 og 1608 til lov av 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. fastsettes. Forskriften trer i kraft straks.

  • – Forskrift om særbehandling av menn fastsettes.

  • – Forskrift om endring av forskrift 12. desember 1997 nr. 1296 om ligningsmyndigheter og skatteoppkrever for Svalbard, og om overgangsregler.

  • – Forskrift om endring av forskrift 22. mars 1991 nr. 157 om regulering av eksporten av fisk og fiskevarer.

  • – Forskrift om endring av forskrift av 12. desember 1986 om tildeling av tillatelse til å drive fiske med trål.

  • – Forskrift om adgang til å delta i fisket etter torsk for fartøy under 28 meter største lengde som fisker med konvensjonelle redskap nord for 62 grader N i 1999.

  • – Forskrift om maritime trafikksentraler og om bruk av farvannene i Oslofjorden og tilstøtende områder.

  • – Forskrift om adgang til å delta i fisket etter tosk, hyse og sei m v for fartøy på 28 meter største lengde og over som fisker med konvensjonelle redskap i 1999.

  • – Forskrift om tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner fastsettes.

  • – Forskrift om dommeravhør og observasjon fastsettes. Forskriften trer i kraft 1. november 1998.

  • – Endring i påtaleinstruksen 28. juni 1985 fastsettes. Endringene i påtaleinstruksen trer i kraft 1. november 1998.

  • – Forskrift om endring i forskrift 13. desember 1996 nr. 1144 om forsøksordning med rettsmekling.

  • – Forskrift om endring av forskrift av 10. mai 1996 nr. 420 om fastsetting av grader, yrkesutdanning og utdannelsesprogram, beskyttet tittel og normert studietid ved universiteter og høgskoler.

  • – Forskrift om endring av forskrift om arbeidervern og arbeidsmiljø i petroleumsvirksomheten.

  • – Forskrift om ansattes rett til representasjon i aksjeselskapers og allmennaksjeselskapers styre og bedriftsforsamling m v (representasjonsforskriften).

  • – Forskrift om gebyr for byggesaksbehandling etter arbeidsmiljøloven § 19.

  • – Forskrift om endring av forskrift om avgrensning av geografisk virkeområde for de distriktspolitiske virkemidlene.

  • – Forskrift om endring av forskrift av 28. februar 1997 nr. 153 om kringkasting.

  • – Forskrift om offentlig arkiv. Kulturdepartementet fastsetter når forskriften skal begynne å gjelde for domstolene og Regjeringsadvokaten.

  • – Forskrift om endring av forskrift av 14. februar 1986 nr. 351 til offentlighetsloven.

  • – Forskrift om oppheving av forskrift av 10. februar 1989 nr. 87 om gebyr for kopier/utskrifter/avskrifter fra Arkivverket.

  • – Forskrift om endring av forskrift om omsetningsavgift på jordbruksvarer og overproduksjon av melk.

  • – Forskrift om transport og import av genmodifiserte organismer med ikrafttredelse 1. januar 1999. Fra samme dato trer genteknologiloven § 9 annet ledd bokstav g) og h) i kraft.

  • – Forskrift om endring av forskrift av 30. juli 1992 nr. 592 om registrering av skip i Norsk Internasjonalt Skipsregister § 7 om øking av gebyrer.

  • – Endring i forskrift til lov om petroleumsvirksomhet fastsatt ved kgl. res. 27. juni 1997 i medhold av lov 29. november 1996 nr. 72 om petroleumsvirksomhet.

  • – Forskrift om endring av forskrift av 2. juni 1995 nr. 517 om definisjon og bruk av kompatible tekniske spesifikasjoner for innkjøp av utstyr og system til styring av lufttrafikken.

  • – Endring i forskrift 31. mars 1995 nr. 281 om telefonkontroll i narkotikasaker.

  • – Forskrift om spesialistutdanning av leger og godkjenning og tilbakekall av godkjenning av leger som spesialist.

  • – Forskrift til lov om sosiale tjenester m.v. kapittel 6 A fastsettes.

  • – Forskrift om endring i forskrift av 15. desember 1995 om forbud mot tobakksreklame m.v., ny § 6.

  • – Forskrift om endringer i forskrift av 18. september 1998 til sosialtjenesteloven kapittel 6A.

  • – Endring i forskrift av 12. januar 1995 om egenbetaling for korttidsopphold i institusjon.

  • – Forskrift om delegasjon av myndighet etter lov om innførsle- og utførsleregulering av 6. juni 1997 nr. 32 §§ 1 og 3.

  • – Forskrift av 17. juli 1998 nr. 618 om delegasjon av myndighet etter lov om innførsle- og utførsleregulering endres.

I perioden har to forskrifter under to departementer blitt opphevet. Det er følgende:

  • – Forskrift om opphevelse av forskrift 23. januar 1987 nr. 21 om arbeidsgivers regnskapsføring og oppgjør for skattetrekk m v.

  • – Forskrift 28. oktober 1988 om tildeling av tillatelser til oppdrett av matfisk av laks og ørret i sjøvann i Finnmark og Nord-Troms oppheves.

Komiteen understreker at gjennomgangen av forskriftene er basert på en formell kontroll. Det vil si at komiteen tar utgangspunkt i hvorvidt det er hjemmel for forskriften, og om forskriftenes innhold er innenfor forskriftshjemmelen. Komiteen har innenfor denne ramme for sin del ikke funnet grunnlag for merknader til noen av forskriftene.

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Statsrådets protokoller for tidsrommet 1. juli - 31. desember 1998 vedkommende:

Statsministerens kontor

Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Barne- og familiedepartementet

Finans- og tolldepartementet

Fiskeridepartementet

Forsvarsdepartementet

Justis- og politidepartementet

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet

Kulturdepartementet

Landbruksdepartementet

Miljøverndepartementet

Nærings- og handelsdepartementet

Olje- og energidepartementet

Samferdselsdepartementet

Sosial- og helsedepartementet

Utenriksdepartementet og

Utenriksdepartementet - saker vedrørende utviklings-

og menneskerettigheter

- vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 6. mai 1999.

Jørgen Kosmo,

leder og ordf. for

Statsministerens kontor.

Carl I. Hagen,

ordf. for Finans- og tolldepartementet.

Kristin Halvorsen,

ordf. for Kommunal- og regionaldepartementet og Miljøverndepartementet.

Odd Holten,

ordf. for Fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet.

Inger Lise Husøy,

ordf. for Barne- og familiedepartementet og Utenriksdepartementet - saker vedrørende utviklings- og menneskerettigheter.

Laila Kaland,

ordf. for Kulturdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Vidar Kleppe,

ordf. for Forsvarsdepartementet, Justis- og politidepartementet og Sosial- og helsedepartementet.

Gunnar Skaug,

ordf. for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Landbruksdepartementet.

Kari Økland

ordf. for Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Svein Ludvigsen,

sekretær og ordf. for Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet.