Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

5. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, viser til særskilt melding fra Sivilombudsmannen (Stortingets ombudsmann for forvaltningen) om praktisering av offentlighetsloven i Justisdepartementet.

       Komiteen viser til at undersøkelsen av Justisdepartementets praktisering av offentlighetsloven omfatter alle innsynsbegjæringer som er fremmet av journalister gjennom Regjeringens pressesenter i tremånedersperioden november og desember 1995 og januar 1996. Komiteen har merket seg at det ble begjært innsyn i 510 dokumenter, og av disse ble det nektet innsyn i 174 dokumenter.

       Komiteen har lagt merke til at når det gjelder saksbehandlingen, har Sivilombudsmannen funnet grunn til å kritisere departementet, som i strid med offentlighetsloven i mange tilfeller har gitt mangelfulle henvisninger til de unntaksbestemmelsene som har vært hjemmelen for innsynsnektelsen.

       Komiteen bemerker at Sivilombudsmannen også har funnet grunn til å kritisere at det ikke i en eneste sak er opplyst om klagerett og klagefrist, slik offentlighetsloven krever.

       Komiteen har videre registrert at Sivilombudsmannen har funnet grunn til å kritisere deler av departementets journalføringspraksis, særlig at det i flere tilfeller har vært omfattende blendinger i den offentlige journalen slik at dokumentene ikke har kunnet gjenfinnes.

       Komiteen er enig i Sivilombudsmannens kritikk av departementet i disse saker. Komiteen registrerer at saksbehandlingstiden i den undersøkte perioden har vært akseptabel i de fleste tilfellene, men i et ikke ubetydelig antall saker har Sivilombudsmannen funnet grunn til å påpeke at den har vært for lang.

       Komiteen registrerer at undersøkelsen etter Sivilombudsmannens vurdering gir grunnlag for å uttrykke bekymring for at viljen til å praktisere meroffentlighet ikke synes å ha vært sterk nok. Komiteen vil påpeke lovgivers intensjon om at meroffentlighet skal praktiseres i størst mulig grad ikke kan sies å være fulgt opp i praksis i de sakene som omfattes av denne undersøkelsen.

       Komiteen ber derfor om at det omgående endres praksis på dette området i Justisdepartementet.