5. Nærings- og energidepartementet
5.1 Dok.nr.3:05 (1995-1996) - Riksrevisjonens undersøkelse av rutiner vedrørende kjøp av konsulenttjenester i Nærings- og energidepartementet og underliggende etater
Riksrevisjonen har gjennomført en undersøkelse av rutiner vedrørende kjøp av konsulenttjenester i Nærings- og energidepartementet og enkelte underliggende etater. Antegnelsen ble oversendt Stortinget som egen sak i Dok.nr.3:05 (1995-1996), jf. Innst.S.nr.178 (1995-1996) og Stortingets behandling 23. mai 1996. Undersøkelsen avdekket en rekke svakheter og mangler.
Riksrevisjonen fremholdt at ovennevnte forhold samt mangler vedrørende strategi og retningslinjer for kjøp av konsulenttjenester kan ha medført en betydelig risiko for at kjøp av konsulenttjenester ikke alltid er foretatt på den for staten fordelaktigste måte, og at konsulentoppdrag ikke i tilstrekkelig grad blir styrt av oppdragsgiver med påfølgende uheldige kostnads- og resultatmessige konsekvenser.
Videre antok Riksrevisjonen at det var nødvendig med en bedre oppfølging fra departementets side for blant annet å kontrollere om foreliggende retningslinjer i praksis blir fulgt og for å vurdere utarbeidelse av nye retningslinjer der slike mangler.
Skriftlige retningslinjer for departementets kjøp av konsulenttjenester ble utarbeidet i 1995. I 1996 har departementet arbeidet med å oppdatere retningslinjene.
Når det gjelder de underliggende etatene er det gjennomført en del konkrete tiltak for å utbedre tidligere svakheter og mangler, men på bakgrunn av etatenes redegjørelser er det departementets oppfatning at ikke alle etatene har kommet til veis ende i dette arbeidet. Departementet vil derfor be etatene innarbeide en status for dette arbeidet i resultatrapporten for 1996. Saken står fortsatt til observasjon.
5.1.1 Komiteens merknader
Komiteen understreker nødvendigheten av at denne saken nå gis tilstrekkelig prioritet slik at disse spørsmål finner en tilfredsstillende og varig løsning. Fortsatte mangler når det gjelder innkjøpsordninger av konsulenttjenester i departementet og underliggende etater er både unødvendig og ressursødende for staten. Komiteen er enig med Riksrevisjonen i at saken fortsatt må stå « til observasjon », og vil i tiden fremover følge den nøye.