Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Sammendrag

       Utenriksdepartementet viser til at EURES er et informasjonsnettverk som knytter sammen de nasjonale arbeidsmarkedsmyndighetene og deres partnere i medlemsstatene og EU-kommisjonen. De viktigste elementene i EURES er databaser og konsulent- og informasjonsnettverk.

       Programmet ble etablert ved kommisjonsvedtak nr. 93/569 av 22.  oktober 1993 om gjennomføring av rådsforordning (EØF) nr. 1612/68 om fri bevegelighet for arbeidstakere i Det europeiske fellesskapet. Forordning (EØF) nr. 1612/68 er en del av EØS-avtalen (jf. St.prp. nr. 100 (1991-1992), s. 251). Kommisjonsvedtaket ble tatt inn i vedlegg V til EØS-avtalen ved vedtak 7/94 av 21.  mars 1994 i EØS-komiteen (jf. St.prp. nr. 40 (1993-1994), s. 66). På bakgrunn av dette vedtaket har Norge vært tilknyttet EURES uten full deltakelse i utvalgene og uten å ta del i finansieringen av nettverket.

       På bakgrunn av erfaringene med EURES-samarbeidet, har partene ønsket å utvide dette. EØS-komiteen vedtok 28.  oktober 1996 å endre protokoll 31 til EØS-avtalen om samarbeid på særlige områder utenfor de fire frihetene, slik at avtalen også omfatter full deltakelse fra EFTA-statene i EURES-nettet. Vedtaket, nr. 56/96, ligger ved proposisjonen som trykt vedlegg.

       Artikkel 1 i vedtaket fastslår bl.a. at samarbeidet på sysselsettingsområdet skal styrkes gjennom EFTA-statenes deltakelse i EURES-nettet. Samtidig slås det fast at de skal ta del i finansieringen, og at de også skal delta fullt ut i utvalgene og organene som gir råd til Kommisjonen om forvaltningen, utviklingen og gjennomføringen av virksomheten. Det framgår av artikkel 2 at vedtaket ikke skal gjelde før partene har meddelt at de forfatningsrettslige kravene er oppfylt. For Norges vedkommende innebærer dette at Stortinget har gitt samtykke.

       Arbeidsmarkedsetaten betaler i dag for de faktiske kostnadene for deltakelsen i EURES, og utgiftene dekkes over etatens ordinære budsjett under Kommunal- og arbeidsdepartementets kap. 590, post 11. Endringen i protokoll 31 innebærer derfor ingen stor endring av kostnadene. Norges tilskudd er beregnet til ca 2 mill. kroner for 1996, det samme for 1997. Vedtaket får ingen administrative konsekvenser.

       Etter Regjeringens syn er det viktig at Norge tar del i det europeiske samarbeidet på sysselsettingsområdet. Regjeringen viser til at erfaringene med samarbeidet innenfor EURES-nettet er svært positivt. Gjennom nettet kan arbeidssøkerne få informasjon om ledige stillinger i andre EØS-stater, og arbeidsgiverne kan søke etter arbeidskraft i andre stater. Arbeidssøkerne vil også kunne få informasjon om arbeidsforhold, lønnsnivå og mer generelle opplysninger om forholdene i de statene de kan tenke seg å søke arbeid i.