1. Sammendrag
Utenriksdepartementet viser til at EURES er et informasjonsnettverk som knytter sammen de nasjonale arbeidsmarkedsmyndighetene og deres partnere i medlemsstatene og EU-kommisjonen. De viktigste elementene i EURES er databaser og konsulent- og informasjonsnettverk.
Programmet ble etablert ved kommisjonsvedtak nr. 93/569 av 22. oktober 1993 om gjennomføring av rådsforordning (EØF) nr. 1612/68 om fri bevegelighet for arbeidstakere i Det europeiske fellesskapet. Forordning (EØF) nr. 1612/68 er en del av EØS-avtalen (jf. St.prp. nr. 100 (1991-1992), s. 251). Kommisjonsvedtaket ble tatt inn i vedlegg V til EØS-avtalen ved vedtak 7/94 av 21. mars 1994 i EØS-komiteen (jf. St.prp. nr. 40 (1993-1994), s. 66). På bakgrunn av dette vedtaket har Norge vært tilknyttet EURES uten full deltakelse i utvalgene og uten å ta del i finansieringen av nettverket.
På bakgrunn av erfaringene med EURES-samarbeidet, har partene ønsket å utvide dette. EØS-komiteen vedtok 28. oktober 1996 å endre protokoll 31 til EØS-avtalen om samarbeid på særlige områder utenfor de fire frihetene, slik at avtalen også omfatter full deltakelse fra EFTA-statene i EURES-nettet. Vedtaket, nr. 56/96, ligger ved proposisjonen som trykt vedlegg.
Artikkel 1 i vedtaket fastslår bl.a. at samarbeidet på sysselsettingsområdet skal styrkes gjennom EFTA-statenes deltakelse i EURES-nettet. Samtidig slås det fast at de skal ta del i finansieringen, og at de også skal delta fullt ut i utvalgene og organene som gir råd til Kommisjonen om forvaltningen, utviklingen og gjennomføringen av virksomheten. Det framgår av artikkel 2 at vedtaket ikke skal gjelde før partene har meddelt at de forfatningsrettslige kravene er oppfylt. For Norges vedkommende innebærer dette at Stortinget har gitt samtykke.
Arbeidsmarkedsetaten betaler i dag for de faktiske kostnadene for deltakelsen i EURES, og utgiftene dekkes over etatens ordinære budsjett under Kommunal- og arbeidsdepartementets kap. 590, post 11. Endringen i protokoll 31 innebærer derfor ingen stor endring av kostnadene. Norges tilskudd er beregnet til ca 2 mill. kroner for 1996, det samme for 1997. Vedtaket får ingen administrative konsekvenser.
Etter Regjeringens syn er det viktig at Norge tar del i det europeiske samarbeidet på sysselsettingsområdet. Regjeringen viser til at erfaringene med samarbeidet innenfor EURES-nettet er svært positivt. Gjennom nettet kan arbeidssøkerne få informasjon om ledige stillinger i andre EØS-stater, og arbeidsgiverne kan søke etter arbeidskraft i andre stater. Arbeidssøkerne vil også kunne få informasjon om arbeidsforhold, lønnsnivå og mer generelle opplysninger om forholdene i de statene de kan tenke seg å søke arbeid i.