Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at dette dokumentet fra Fremskrittspartiet er nesten likelydende med det representanten Solveig Sollie fra Kristelig Folkeparti foreslo i Stortinget 20. oktober 1994. Barne- og familiedepartementet beskrev i brev datert 13. januar 1995, gjengitt i Dok.nr.7 B (1994-1995), alle de nye forebyggende tiltak på familieområdet for å styrke familien og ekteskapet med sikte på å gi barna en mest mulig stabil oppvekst. Konklusjonen fra departementets side den gang var at en egen handlingsplan ikke var nødvendig. Flertallet viser til brevet som er tatt inn som vedlegg 1 og slutter seg til konklusjonen.

       Når det gjelder Dok.nr.8:78 (1995-1996) viser flertallet til brev fra departementet datert 10. juni 1996, tatt inn som vedlegg 2, hvor det framgår at departementet fortsatt ikke ser behov for en egen handlingsplan.

       Flertallet har merket seg at departementet arbeider med en stortingsmelding om barnepolitikk og at det er nedsatt et utvalg som vurderer situasjonen for samboere. Flertallet viser også til Foreldreveiledningsprosjektet som er godt mottatt. Flertallet regner med at det offentliges ansvar i forhold til familiens ansvar vil bli vurdert på nytt ut fra dagens situasjon og viser i denne forbindelse til Longva-utvalgets forslag som har vært ute til høring og som vil bli vurdert også i det kommende langtidsprogram.

       Flertallet viser også til spørretimen den 24. januar 1996 hvor tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands svar til representanten Hagen var at foreldrene fortsatt skal ha ansvar for sine barn. Flertallet peker videre på at også arenaer utenfor familien er av stor betydning for barns oppvekst.

       Flertallet går inn for å avvise forslaget.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og representanten Roy N Wetterstad viser til at familien er samfunnets grunnleggende sosiale enhet. Familien er av stor betydning både for enkeltmennesker og for samfunnet. En politikk som satser på å styrke familienes situasjon, vil også bidra til å gjøre storsamfunnet bedre å leve i.

       Disse medlemmer understreker at det er familien som har størst betydning for barns oppvekstvilkår og utvikling. I familien legges grunnlaget for den enkeltes trygghet og personlighetsutvikling.

       Disse medlemmer vil peke på at familiens situasjon de siste 10 årene har vært preget av store endringer. Stadig flere barn blir født av aleneforsørgere eller samboende foreldre, og et økende antall barn opplever at foreldrene flytter fra hverandre og finner nye partnere. Barna kan derfor få flere foreldrepar å forholde seg til.

       Disse medlemmer vil understreke at det er av stor betydning for barn å vokse opp i stabile og trygge omgivelser.

       Disse medlemmer viser til at departementet i brev til komiteen har bebudet en stortingsmelding om barnepolitikk. Disse medlemmer har merket seg at i denne meldingen vil spørsmålet om det offentliges ansvar i forhold til familiens ansvar bli drøftet. Disse medlemmer har videre merket seg at Regjeringen ikke kan se at det er behov for en egen handlingsplan. Disse medlemmer forutsetter at de fem punkter som er fremsatt i Dok.nr.8:78 (1995-1996) blir drøftet i forbindelse med arbeidet med den nye barneloven, i den bebudede stortingsmelding om barnepolitikk og i langtidsprogrammet som vil komme til Stortinget i løpet av vårsesjonen.

       Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med den bebudede melding om barnepolitikk, eventuelt i Regjeringens langtidsprogram, utarbeide en plan for styrking av familien som basis for barn og unges oppvekst. »