2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Breimo, Fevåg, Frøiland, Gaundal, Gjul og Hegna, fra Senterpartiet, lederen Queseth Haarstad, Enoksen og Giil, fra Høyre, Finstad og Sevland, fra Sosialistisk Venstreparti, Chaffey, fra Kristelig Folkeparti, Frafjord Johnson, og medlemmet Hillgaar, viser til at Regjeringen i proposisjonen foreslår at bevilgningen til informasjonstiltak under statsbudsjettets kap. 935 Energiøkonomisering økes med 15 mill. kroner. Denne økningen er begrunnet med den ekstraordinært lave magasinfyllingen i høst. Komiteen slutter seg til bevilgningsforslaget.
Komiteen vil imidlertid peke på at informasjonstiltakene må ha til hensikt å redusere strømforbruket, informere om ENØK-tiltak og stimulere overgang til fornybar energi som f.eks. bioenergi.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og medlemmet Hillgaar viser til at i dagens situasjon der Norge er nettoimportør av elkraft, vil økt import av el bety økte CO2- utslipp fra varmekraftverk i Danmark og Sverige. Direkte bruk av f.eks. olje til oppvarming gir en langt bedre utnyttelse av energien enn om vi går « omveien » om elproduksjon. Slik direkte bruk av energien gir også mindre utslipp av CO2 i forhold til mengde varme som produseres.
Disse medlemmer mener derfor at det vil være uheldig om en informasjonskampanje ikke anbefaler oppvarming med f.eks. olje i stedet for med strøm. Disse medlemmer vil likevel understreke at dette vil endre seg når Norge igjen kommer i kraftmessig balanse.
Disse medlemmer vil peke på at årsaken til den vanskelige kraftsituasjonen først og fremst er lite nedbør det siste året, men også en langvarig utvikling der økning i elektrisitetsforbruket har vært større enn økningen i elektrisitetsproduksjonen. Det er viktig i en slik situasjon å få i gang en informasjonskampanje om ENØK-tiltak, men like viktig er det å få redusert det totale el-forbruket.
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti vil understreke at ENØK-midler over statsbudsjettet ikke må fremme en overgang til mer forurensende energibærere som f.eks. oljefyring. Det er derfor viktig at informasjonsmateriellet som lages ikke reklamerer for oljefyring som et bedre, billigere eller mer miljøvennlig alternativ.
Disse medlemmer vil også peke på at årsaken til den vanskelige kraftsituasjonen ikke først og fremst er lite nedbør de siste månedene, men en langvarig utvikling der økningen i elektrisitetsforbruket har vært større enn økningen i elektrisitetsproduksjonen. Det er derfor viktig at ulike ENØK-tiltak og stimuleringstiltak for fornybar energi ikke blir midlertidige krisetiltak, men utvikles til å være et hovedelement i statens totale energipolitikk.
Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Stortinget ved behandling av Klimameldingen vedtok en tilskuddsordning til innføring av bruk av varmepumper, investeringer i fyringsanlegg for biobrensel og bruk av solenergi. Disse medlemmer mener det er nødvendig og viktig med informasjon om disse tiltakene som det nå er foreslått bevilgning til i statsbudsjettet, og mener at all informasjon om riktig bruk av energi og investeringer i energieffektivt utstyr må sees i sammenheng. Den nåværende kraftsituasjon forsterker behovet både for tilskuddsordningen og informasjon om mulige måter å begrense forbruk av el-kraft og samtidig få ned utgifter til energibruk.
Med denne begrunnelse går disse medlemmer inn for forslag om bevilgning til gjennomføring av ekstraordinære energisparetiltak 1996.