Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

17. Kapitalutviding i Telenor AS

17.1 Samandrag

       Samferdselsdepartementet foreslår i proposisjonen at Telenors resterande gjeld til staten på 2 mrd. kroner blir konvertert til eigenkapital.

       Formålet med kapitalutvidinga på 2 mrd. kroner er å styrkje Telenors finansielle kapasitet og derigjennom evna til å nå overordna telepolitiske mål slik desse kjem til uttrykk i St.meld. nr. 21 (1995-1996) om Telenor. Telenors analysar og vurderingar viser at det er nødvendig med eit større internasjonalt satsingsprogram enn opprinneleg planlagt for å sikre selskapet sin posisjon som ein sjølvstendig og leiande leverandør av moderne og konkurransedyktige teletenester til norske husstandar og bedrifter over heile landet. Større satsing i utlandet skal ikkje gå utover oppgåveløysinga innanlands, men skal tvert imot bidra til å halde oppe eit høgt aktivitetsnivå og gode, landsdekkjande tenestetilbod i Noreg.

       Ei utviding av eigenkapitalen til Telenor med 2 mrd. kroner vil bidra til at selskapet kan halde oppe ein tilfredsstillande soliditet, og derigjennom også tryggje Telenors leiande stilling i den norske telemarknaden.

       Det skjer no ei omfattande posisjonering og restrukturering av den europeiske og internasjonale tele-/IT-industrien. Dette er ein følgje av den teknologiske utviklinga og av at aktørane førebur seg på ein situasjon med generell konkurranse frå 1. januar 1998. Utviklinga skaper også ei rekkje høve til å gjere lønsame forretningar. Det er viktig for Telenor å ta del i denne prosessen. Styret i Telenor legg derfor avgjerande vekt på at kapitalutvidinga blir gjennomført i år.

       Samferdselsdepartementet vil vidareføre eit avkastningskrav på eigenkapitalen på minimum 15 % før skatt.

       Forslaget om kapitalutviding inneber at investeringsbudsjettet aukar med om lag 2 mrd. kroner (frå ca 5 til ca 7 mrd. kroner) i gjennomsnitt kvart år i perioden 1996-2001. Dersom dette investeringsprogrammet skulle gjennomførast utan tilføring av ny eigenkapital, reknar ein med at eigenkapitalprosenten ville falle frå ca 43 i dag til ca 36 mot slutten av perioden. Ei slik svekking av soliditeten er ikkje akseptabel, og Samferdselsdepartementet foreslår derfor at selskapet blir tilført 2 mrd. kroner i ny eigenkapital i 1996. Dette vil gjere det mogleg å gjennomføre ytterlegare opplåning i marknaden utan at konsernet sin soliditet kjem under ei akseptabel grense som er sett til om lag 42 %. Telenors alliansepartnarar, Tele Danmark og BT, har båe ein eigenkapitalprosent på over 50.

       Fordi det blir lagt opp til at lånet blir innfridd ved halvårsskiftet, vil staten sine renteinntekter bli redusert med rundt rekna 50 mill. kroner. Omgjeringa vil elles ikkje påverke staten sin budsjettbalanse i 1996. Som ved etableringa av opningsbalansen for Telenor AS blir det lagt opp til at den nye eigenkapitalen blir fordelt med 60 % til aksjekapital og 40 % til reservefond. Løyvingsteknisk vil omgjeringa bli bruttoført ved at løyvingsvedtaket på kap. 5341 post 99 Avdrag på lån frå staten til Telenor AS, blir ståande uendra, og det blir løyvd ny eigenkapital på nytt kap. 1390 post 90 Eigenkapital i Telenor AS.

17.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til at spørsmålet om kapitalutvidelse i Telenor AS var tatt opp i forbindelse med St.meld. nr. 21 (1995-1996). I forbindelse med behandlingen av denne, skriver Telenor AS i brev til Samferdselsdepartementet at satsing på den internasjonale tele/IT-sektoren, vil kunne kreve tilførsel av ny kapital.

       Flertallet støtter derfor at Telenors gjeld til staten på 2 mrd. kroner blir konvertert til egenkapital, og mener at en styrking av Telenors finansielle stilling skal medvirke til at Telenor AS styrker og utvikler sitt tilbud både nasjonalt og internasjonalt.

       Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, mener et sterkt Telenor i offentlig eie er viktig for at vi også i framtida skal nå telepolitiske mål. Dette flertallet peker på at tele- og IT-bransjen er internasjonal i sin natur. Det er nødvendig for Telenor å ha frihet til å satse internasjonalt, og å bygge internasjonale allianser, for at selskapet skal ha den nødvendige tyngde også på det hjemlige marked.

       Komiteens medlemmer fra Høyre viser til St.meld. nr. 21, jf. Innst.S.nr.132 (1995-1996), samt brev fra Samferdselsdepartementet til Stortinget datert 22. januar 1996, hvor utvidelse av egenkapitalen til Telenor var berørt. Disse medlemmer viser til at Regjeringen i brevet varslet at det ikke ville være behov for en kapitalutvidelse for Telenor som varslet i meldingen.

       Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen nå fem måneder etter konstaterer at behovet for kapitalutvidelse i Telenor er stort.

       Disse medlemmer ser behovet for at Telenor gis mulighet for å utvide egenkapitalen, og mener dette kan gjøres ved at Telenor gis anledning til å foreta en emisjon i kapitalmarkedet. Disse medlemmer vil fraråde at staten skal binde opp kapital til risikoprosjekter i utlandet. Disse medlemmer mener det ikke er en primær statlig oppgave å bruke skattebetalernes penger til en kapitalutvidelse, når det er fullt mulig å hente kapital i markedet.

       Disse medlemmer viser til at det foregår en utstrakt delprivatisering av teleselskaper i Europa og at en slik politikk også vil være til beste for norske forbrukere. Disse medlemmer fremmer derfor forslag om at Telenor gis mulighet for å utvide egenkapitalen med 2 mrd. kroner, ved en emisjon i markedet. Disse medlemmer vil derfor stemme imot Regjeringens forslag.

       Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen gi Telenor anledning til å utvide egenkapitalen med 2 mrd. kroner gjennom en emisjon i kapitalmarkedet. »