Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3. Uttalelser fra stortingsgruppene

    Presidentskapet har forelagt utredningsgruppens innstilling for stortingsgruppene med anmodning om uttalelse.

       Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe er opplyst muntlig at gruppen slutter seg til de standpunkter stortingsrepresentant Haakon Blankenborg har tatt i utredningsgruppens innstilling.

       Fra de øvrige stortingsgruppene er innkommet følgende uttalelser:

Senterpartiet:

- «Senterpartiets stortingsgruppe støtter forslaget fra flertallet i utredningsgruppen om som en prøveordning å innføre en muntlig spørretime i Stortinget.
- Det gis også tilslutning til en orientering med skriftlige spørsmål der disse skal besvares innen en gitt frist.
- Senterpartiets stortingsgruppe er enig i at Presidentskapet gis mulighet til å begrense retten til oppfølgingsspørsmål i den vanlige spørretimen for å kunne avvikle spørretimen innenfor rimelig tid.
- Det gis videre tilslutning til utvalgets forslag om at fristen for interpellasjoner forkortes fra 6 måneder til 1 måned. En taletid på 2 minutter for øvrige deltakere i interpellasjonsdebatten finner man imidlertid vel drastisk.»

Høyre:

       «Høyres stortingsgruppe har behandlet innstillingen fra utredningsgruppen, men vi har begrenset oss til å konkludere mht. hovedkonklusjoner, som angitt i det følgende:

- Høyres stortingsgruppe er enig i at fristen for interpellasjoner forkortes fra 6 måneder til én måned.
- Høyres stortingsgruppe støtter det flertall som foreslår en ordning med spørsmål til skriftlig besvarelse innenfor gitte tidsfrister.
- Høyres stortingsgruppe støtter også det flertall som ønsker innført en muntlig spørretime.
- Høyres stortingsgruppe er noe usikker på om retten til to oppfølgingsspørsmål i den ordinære spørretimen bør kunne begrenses. Det kan alternativt tenkes at det åpnes for at antallet spørsmålet som reises en uke kan begrenses.»

Sosialistisk Venstreparti:

«Innledende merknader
- Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe vil understreke betydningen av at Stortingets arbeidsformer utvikles og mener at dette bør være en kontinuerlig prosess.
- Sosialistisk Venstreparti støtter utgangspunktet til utredningsutvalget, nemlig at Stortinget bør vitaliseres som arena for politisk debatt. Sosialistisk Venstreparti vil særlig understreke behovet for at Stortinget kan ta opp aktuelle saker til debatt.
- Det er grunn til å presisere at det må være anledning til å gjennomføre prøveordninger med ulike arbeidsformer, som kan evalueres og eventuelt omgjøres underveis.

Muntlig spørretime
- Sosialistisk Venstreparti mener at innføring av en muntlig spørretime vil være et skritt i riktig retning. Sosialistisk Venstreparti støtter derfor flertallets forslag til opplegg for en muntlig spørretime og mener at dette bør innføres som en prøveordning i Stortinget snarest.

Spørsmål til skriftlig besvarelse
- Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe stiller ofte skriftlige spørsmål til statsråder og departement. Sosialistisk Venstreparti støtter forslaget om at det innføres en svarfrist på 6 dager. En slik svarfrist bør gjelde med mindre det gjøres avtale om noe annet mellom representant og statsråd.
- Sosialistisk Venstreparti er imidlertid skeptisk til innføring av en organisert form for skriftlig besvarelse av spørsmål. Det er grunn til å tro at økt bevissthet i gruppene og etablering av en fast svarfrist i seg selv kan være tilstrekkelig for å øke antallet skriftlige spørsmål til departementet og dermed kanskje redusere antallet spørretimespørsmål.

Den ordinære spørretimen
- Sosialistisk Venstreparti mener at dagens spørretime fungerer relativt godt. Det er forståelse for at det er behov for å begrense omfanget av spørretimespørsmål, men samtidig kan det være problematisk å finne egnede måter å gjøre dette på.

Interpellasjoner
- Sosialistisk Venstreparti støtter utredningsgruppens forslag til å sette kortere svarfrist på interpellasjoner og mener en måned vil være hensiktsmessig. Sosialistisk Venstreparti er også enig i at debatten kan begrenses i tid, men mener at utredningsutvalgets forslag om 2 minutters taletid kan være for drastisk.

Spørsmål ved møteslutt
- Sosialistisk Venstreparti mener det er uheldig at denne ordningen er i ferd med å bli borte. Dette fordi spørsmål ved møteslutt gir Stortinget mulighet til å ta opp viktige saker på kort varsel.

Ikraftsetting
- Sosialistisk Venstreparti mener at forslag om muntlig spørretime og endringer i interpellasjonsordningen bør tre i kraft allerede etter påskeferien.»

Kristelig Folkeparti:

       «Kristelig Folkepartis stortingsgruppe slutter seg i hovedsak til forslaget fra flertallet, men har følgende merknader:

- En støtter prinsipielt omleggingen av interpellasjonsdebattene, men mener 2 minutters innlegg er i korteste laget og vil tilrå innlegg på minst 3 minutter.
- Det er positivt om det innføres en ordning med skriftlige spørsmål.
- En er i tvil om hvordan en muntlig spørretime vil fungere, men vil ikke motsette seg en forsøksordning. Det bør ikke iverksettes tekniske omlegginger (mikrofoner på hver plass) i Stortingssalen under prøveperioden. Videre må det avklares hvor mange som kan få ordet 2 ganger i tillegg til spørreren.»

Fremskrittspartiet:

       « Fremskrittspartiets stortingsgruppe er enig i hovedtrekkene i innstillingens utkast til vedtak, men vil understreke at det foreslåtte pkt. 1 i § 52 om en ny spørretime fra kl. 10 - 11 hver onsdag skal være et tillegg til eksisterende ordning. »

Venstre:

       « De forslagene som framkommer i innstillingen er alle interessante og kan være bidrag til å bedre Stortingets og representantenes muligheter til å ivareta sine funksjoner, særlig i forholdet til regjeringen.

       De forslag til vedtak som framsettes av de forskjellige flertall i innstillingen har Venstres tilslutning. Jeg har for øvrig ingen merknader. »