Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, statsråden, til kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, datert 31. august 1995.

Dok.nr,8:72. Forslag fra stortingsrepresentantene Ellen Chr. Christiansen og Stephen Bråthen om å oppnevne et utvalg til å vurdere spørsmålet om et skille mellom stat og kirke

       Spørsmålet om et skille mellom stat og kirke ble i midten av 1970-årene utredet av et offentlig utvalg (Sivertsen-utvalget). Utvalget avga sin utredning i 1975, jf NOU 1975:30 Stat og kirke. Flertallet i utvalget gikk inn for et skille mellom stat og kirke.

       I 1980 la daværende statsråd Einar Førde fram for Stortinget en melding om stat og kirke, jf St.meld. nr. 40 (1980-1981). Hovedspørsmålet i meldingen var den framtidige organiseringen av forholdet stat og kirke. I meldingen konkluderte Regjeringen med at den ikke i overskuelig framtid så grunnlag for å oppheve statskirkeordningen. Samtidig forutsatte Regjeringen at det ble gjennomført vesentlige kirkereformer innenfor statskirkeordningens ramme. Flertallet i kirke- og undervisningskomiteen i Stortinget sluttet seg til hovedkonklusjonene i meldingen, jf Innst.S.nr.265 (1980-1981).

       Med bakgrunn i det kirkepolitiske program som ble trukket opp i stortingsmeldingen fra 1980, er det de senere år gjennomført betydelige kirkelige reformer, bl.a. ved etableringen av Kirkemøtet. Reformene har fra kirkelig hold blitt vurdert som positive. Det organisatoriske forholdet mellom stat og kirke må i dag karakteriseres som tilfredsstillende. Den dagsaktuelle kirkepolitiske situasjon synes derfor ikke i seg selv å motivere en offentlig utredning om et skille mellom stat og kirke.

       Selve hovedspørsmålet om statskirkeordningen ble avklaret i forbindelse med Stortingets behandling av stat/kirke-meldingen i 1980. Det synes ikke senere å være kommet til prinsipielt nye momenter som svekker grunnlaget for det standpunkt som ble inntatt den gang.

       Departementet kan etter dette ikke se at det foreligger hensyn som tilsier at spørsmålet om et skille mellom stat og kirke nå gjøres til gjenstand for en offentlig utredning. Departementet viser dessuten til at Kirkemøtet, som er kirkens fremste valgte organ, ikke selv har fremmet forslag om en slik utredning.