1. Bakgrunn og innledning
Nærings- og energidepartementet viser i meldingen til at naturgassens betydning i de internasjonale energimarkedene er økende, gass dekker nå 22 % av det totale energiforbruket i verden. Anslagene for påviste gassreserver er mer enn firedoblet de siste 30 årene og produksjonen er tredoblet i samme periode. Naturgass står for om lag 17 % av det samlede forbruket av primærenergi i Vest-Europa og 22 % av det stasjonære forbruket. Om lag halvparten av alle gassreserver i VestEuropa befinner seg i de norske delene av Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet, og Norge står i dag for ca 15 % av gassproduksjonen i vår del av verden - en andel som kan komme opp mot 40 % inn i neste århundre.
Norge har de største gassreservene i Vest-Europa og er en av hovedleverandørene til det europeiske markedet. Praktisk talt all norsk gass eksporteres. Norge eksporterte om lag 27 mrd. standard kubikkmeter (Sm3) naturgass i 1994, og gasseksporten forventes å øke kraftig i årene som kommer. Norge har inngått kontrakter om salg av over 60 mrd. Sm3 gass pr. år etter århundreskiftet. Som en følge av dette forventes Norges andel av gassforsyningen i de landene på kontinentet vi eksporterer til å øke fra om lag 12 % i 1995 til 26 % i år 2005.
Det understrekes i meldingen at de norske gassreservene er en viktig del av vår nasjonalformue og må forvaltes i et langsiktig perspektiv. Regjeringens hovedmål i gasspolitikken er:
- | gassressursene skal gi landet inntekter og bidra til å sikre velferd og sysselsetting; |
- | gassressursene skal bidra til et bedre miljø ved å være et konkurransedyktig alternativ til kull- og kjernekraft; |
- | gassressursene skal bidra til å styrke norsk næringsliv og industriell utvikling. |