Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

7. Komiteens merknader

     Komiteens flertall, alle unntatt Høyre og representanten Roy N Wetterstad, viser til den utviklingen som har vært innen den offentlige forvaltningen når det gjelder informasjonsteknologi.

       Flertallet viser også til den utvikling som Statens Datasentral (SDS) har hatt siden den ble opprettet i 1972.

       Flertallet er enig i departementets vurderinger i at SDS i dag fremstår som en kommersiell tilbyder av IT-tjenester og -produkter til forvaltningen på lik linje med og i konkurranse med andre tilbydere. Administrasjonsdepartementet har dermed ikke lenger behov for å forvalte eierinteressene i et dataselskap som SDS for å ivareta målene for den statlige datapolitikken.

       Flertallet er med denne bakgrunn enig i at SDS ikke lenger skal være underlagt Administrasjonsdepartementet, men isteden underlegges en eier som gjenspeiler selskapets selvstendige rolle på markedet.

       Videre er flertallet enig i at det for statsforvaltningen er viktig å ha en stor leverandør på markedet som har kunnskaper om og kan tilby tjenester spesielt tilrettelagt for statsforvaltningen slik at en kan ivareta samfunnets spesielle interesser.

       Flertallet er enig med departementet at et salg til Postverket vil gi positive resultater både for forvaltningen og SDS.

       Flertallet vil peke å at Postverket stadig møter sterkere konkurranse og store utfordringer i forhold til nedgangen av trafikken i nettet. Skal måla om likeverdig tilbud i alle deler av landet opprettholdes, må Postverket sikre sine inntekter ved å møte den økende konkurransen fra andre aktører. Det er avgjørende for Postverkets framtidige inntjening å få etablert seg på områder hvor det utvikles klare alternativer til Postverkets tradisjonelle produkter. SDS vil være et slikt virkemiddel for Postverket for å komme i sterkere inngrep med det elektroniske markedet.

       Flertallet har videre merket seg at et salg til Postverket vil gi betydelige stordriftsfordeler knyttet til en samkjøring av datadriftsoperasjonene i de to virksomheter.

       Flertallet vil også vektlegge det faktum at de ansatte i både posten og SDS støtter en slik overføring. Videre at det ikke regnes med oppsigelser verken i Postverket eller SDS som følge av salget.

       Flertallet har merket seg betingelsene for overføring av ansatte fra Postens datasentral til SDS, herunder at det vil bli fremmet en odelstingsproposisjon som gir hjemmel for at tilsatte i Postens datasentral for en tidsbegrenset periode fra overgangstidspunktet omfattes av tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til nr. 6 mht. fortrinnsrett til statlige stillinger (og ventelønnsrettigheter.)

       Flertallet har merket seg at overdragelsen til Postverket baseres på et ønske om kontinuitet innad og utad, og at konsernstrukturen ikke blir endret som følge av overdragelsen, og at Postens datasentral skilles ut av Postverket og slås sammen med SDS.

       Flertallet har merket seg at det inngås en avtale mellom Administrasjonsdepartementet og Postverket som skal sikre at arbeidet med administrative systemer til statsforvaltningen står sentralt i SDS også i framtiden.

       Flertallet har merket seg de økonomiske betingelsene ved salget og har ingen merknader til dem.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N. Wetterstad viser til at Statens Datasentral A/S har som primærformål å levere varer og tjenester knyttet til anvendelse av informasjonsteknologi. Mens SDS tidligere hadde sin kundegruppe innen den statlige forvaltning, har bedriften i dag utvidet sitt marked til kommunal forvaltning og i økende omfang også privat sektor. Dette statseide aksjeselskapet drives forretningsmessig i konkurranse med andre kommersielle dataselskaper.

       Disse medlemmer konstaterer at SDS har hatt en meget god utvikling siden omdannelsen til aksjeselskap. Disse medlemmer er enig med Administrasjonsdepartementet at det er helt unødvendig at departementet forvalter eierinteresser i SDS for å kunne ivareta målsettingene i datapolitikken i statsforvaltningen. Disse medlemmer er prinsipielt av den oppfatning at staten skal kjøpe sine tjenester etter behov på et åpent marked slik at flere leverandører kan konkurrere om å gi forvaltningen både internadministrative og andre EDB-løsninger.

       Disse medlemmer forutsetter at slike tjenester blir lagt ut på anbud, slik at denne konkurransen blir virkeliggjort.

       På denne bakgrunn vil disse medlemmer foreslå at aksjene i SDS blir lagt ut for salg på det åpne marked, og fremmer forslag om dette.

       Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt samferdselskomiteen som i brev av 13. juni 1995 uttaler:

       « Samferdselskomiteen viser til dei respektive fraksjonar sine merknader og sluttar seg til innstillinga på dette grunnlag. »