Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev frå statsråden for utviklingshjelp til utanrikskomiteen i Stortinget, datert 23. mai 1995:

Behandling i utenrikskomiteen av St.prp. nr. 47 (1994-1995) - bakgrunnsinformasjon om kap. 0173 underpost 70.2 tilskot til særskilde miljøtiltak i Asia (« Miljøpakken for Asia »)

       Det vises til spørsmål fra lederen for Stortingets Utenrikskomite om Miljøpakken for Asia, herunder spørsmål om hvorledes den foreslåtte bevilgningen på 50 mill. kr i 1995 skal benyttes.

       Dimensjonen på miljø- og forurensningsproblemene i Asia, gjør at Regjeringen ønsker å gjennomføre en særlig satsning på miljøproblemene i denne regionen. Norge har idag en betydelig kompetanse på miljøsektoren, både når det gjelder teknologi, forskning og utvikling. Miljøsektoren er likeledes den sektoren som har høyeste prioritet i forbindelse med den såkalte Asiaplanen, som er en del av Regjeringens næringspolitiske strategi.

       Miljøpakken vil i prinsippet kunne benyttes i alle land i Asia som tilhører gruppen av lavere middelinntektsland og under, basert på OECDs gruppering av inntekt pr innbygger. Indo-kina, India og de andre SAARC-landene (Nepal, Bhutan, Pakistan, Maldivene og Sri Lanka) vil imidlertid ved siden av Kina og Indonesia trolig være sentrale land.

       Som oppfølging av Rio-konferansen for miljø og utvikling har Kina som det første land i verden iverksatt en nasjonal Agenda 21-plan. Prosjektene som støttes i Kina må sees i forbindelse med deres oppfølging av denne planen. Det vurderes dessuten for tiden å inngå en bilateral miljøavtale med Kina, i likhet med den vi i dag har for Indonesia.

       Gjennom Asiapakken kan man blant annet bidra til:

- investeringer i forbindelse med produksjon av miljøutstyr
- norske leveranser av miljøteknologi
- opplæring knyttet til leveranser av miljøteknologi
- institusjonsbygging, kompetanse- og kapasitetsutvikling innen miljøsektoren
- forskningssamarbeid
- forundersøkelser/feasibilitystudier
- miljøavtaler med utvalgte land
- regionale miljøtiltak i Asia

       Utenriksdepartementet anslår at det idag foreligger søknader om miljøprosjekt til de aktuelle landene for et betydelig høyere beløp enn bevilgningen på 50 mill kr i 1995. De aktuelle prosjektene består av institusjons- og forskningssamarbeid, samarbeid gjennom private organisasjoner, foruten næringslivssamarbeid herunder forstudier og kompetanseoverføring samt leveranser.