1. Innledning
Til Stortinget.
Nærings- og energidepartementet viser i proposisjonen til St.meld. nr. 26 (1993-1994) Utfordringer og perspektiver for petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen, hvor det er redegjort for prinsippene for dagens norske gassalgssystem, perspektivene for fremtidig norsk gassalg, samt konsekvenser med hensyn til utbygging av ny produksjons- og transportkapasitet for gass.
Videre vises det til at Gassforhandlingsutvalget (GFU) i løpet av det siste halvår har undertegnet gassalgskontrakter med de tyske selskapene Verbundnetz Gas AG (VNG) og Mobil Erdgas-Erdöl GmbH (MEEG). GFU har også nylig inngått en gassalgskontrakt med det franske gasselskapet Gaz de France (GdF), som ventelig vil bli undertegnet i juni 1994. Forsyningsutvalget har i løpet av første halvår 1994 vurdert ulike forsyningsløsninger for disse tre kontraktene, og har gitt sine anbefalinger til departementet.
Departementet gir i proposisjonen en nærmere redegjørelse om forpliktelsene som norske gasselgere vil påta seg under disse kontraktene. På grunn av forpliktelsene som kontraktene vil medføre for statens direkte økonomiske engasjement (SDØE), ber Regjeringen om Stortingets samtykke til at Kongen gis fullmakt til å godkjenne inngåelsen av disse kontraktene.
Det er i proposisjonen redegjort for:
- | Perspektiver for gassalg. |
- | Nærmere om nye gassalgskontrakter. |
- | Vurdering av ulike alternativ. |
Departementet viser til at Forsyningsutvalget innen 15. april 1994 skulle komme med sin anbefaling til departementet med hensyn til kontraktsgruppe og forsyningsløsning for kontraktene med VNG, MEEG og GdF. I brev til departementet datert 18. april 1994 opplyste Forsyningsutvalget imidlertid at det ikke fant å kunne konkludere på dette tidspunkt, og foreslo en videre prosess med anbefaling til departementet 3. juni 1994. Forsyningsutvalgets anbefaling ble videre mottatt i brev av 20. mai 1994, hvor det bl.a. konkluderes:
« Det synes ikke mulig å få til en lisensbasert kontraktsgruppe uten at en samtidig foretar innfasing av ny produksjonskapasitet (Oseberg) ... til tross for at det teknisk sett ikke er nødvendig å etablere produksjonskapasitet på nåværende tidspunkt. » |
Departementet anbefaler i proposisjonen at beslutning om ny produksjonskapasitet for gass for å oppfylle kontraktsforpliktelsene overfor VNG, MEEG og GdF blir utsatt til i hvert fall høsten 1995. På denne måten vil ny og verdifull informasjon om de ulike forsyningsløsningene og om fremtidig markedsnivå fremskaffes. Dette er blant annet nødvendig for at feltene på Haltenbanken skal være modnet til et slikt nivå at de kan vurderes på lik linje med felt i Nordsjøen.
Videre anbefales det å etablere en kontraktsgruppe basert på selskapene Statoil, Total og Neste for kontraktene med VNG, MEEG og GdF frem til beslutning om ny produksjonskapasitet må fattes og i henhold til forutsetninger som er omtalt i proposisjonen. SDØEs andel vil være 76 %. Det forutsettes at Statoil ivaretar SDØEs interesser i avtaleforholdet med Total og Neste og overfor rettighetshavere i kontrakts- og leveransefelt som vil bli besluttet senere.
På grunn av forpliktelsene som kontraktene vil medføre for Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE), ber Regjeringen Stortinget om å samtykke i at Kongen gis fullmakt til å godkjenne inngåelsen av kontraktene med VNG, MEEG og GdF. Departementet viser til at planene for utbygging og drift av nye felt for å dekke leveringsforpliktelsene under kontraktene, samt planene for anlegg og drift av nye rørledninger, vil bli forelagt Stortinget på vanlig måte.