Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3. Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre, lederen, Sigvald Oppebøen Hansen, Dagny Gärtner Hovig, Jan P Syse, Tom Thoresen og Rita Tveiten, konstaterer at forslaget inneholder 4 forskjellige, innbyrdes uavhengige forslag, tildels i flere alternativ, og at hele grunnlovsforslaget er å anse som subsidiært i forhold til grunnlovsforslag i Dok.nr.12:05 (1991-1992).

Forslag A

       Flertallet viser til at antallet stortingsrepresentanter er utvidet to ganger i løpet av de 8 siste årene. En ytterligere utvidelse kan derfor neppe sies å være spesielt påkrevet på det nåværende tidspunkt, knapt 5 år etter at forrige store valgreform ble gjennomført.

Forslag B

       Flertallet vil ikke støtte forslaget om å senke sperregrensen på 4 prosent. Etter komiteens mening balanserer denne prosenten på en god måte de ulike hensyn som må tillegges vekt.

Forslag C

       Etter flertallets mening er det ikke ønskelig å foreta en ny runde med deling for å fordele utjevningsmandatene.

       Det er enighet om et valgsystem som favoriserer « utkant-fylker », som også stort sett er fylkene med lavt folketall, når det gjelder representasjon i forhold til folketall. At utjevningsmandatene stort sett går til de mest folkerike fylkene er et naturlig resultat av dette, og er i tråd med intensjonen med utjevningsmandater: å sikre ekstra representasjon til partier som til tross for rimelig stemmetall totalt ikke oppnår mandat på vanlig måte. At mandatet da går dit det er flest avgitte stemmer for partiet, er etter flertallets mening rimelig. Dagens ordning med 8 utjevningsmandater gir ikke overrepresentasjon til disse fylkene, tvert imot er de fremdeles underrepresentert, om enn noe mindre enn før.

Forslag D

       Flertallet viser til at det bare er 6 år siden Stortinget foretok en omfattende endring av valgordningen og vil derfor ikke anbefale det foreliggende forslag til endring av § 59.

       Flertallet vil derfor på denne bakgrunn avvise forslaget.

       Komiteens mindretall, medlemmene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, Dag Jostein Fjærvoll, Edvard Grimstad, Carl I Hagen, Kjellbjørg Lunde og Marit Tingelstad, viser til at disse partier har fremmet flere forslag som vil gi en bedre og mer rettferdig valgordning enn dagens system. Disse medlemmer viser i denne sammenheng til Dok.nr.12:05 (1991-1992) og de enkelte forslag i Forslag nr. 6.

       Disse medlemmer viser til at både en økning av antall utjevningsmandater og en senking av sperregrensen vil gi en mer rettferdig valgordning enn dagens, dvs. større samsvar mellom folks stemmegivning ved valg og representasjonen på Stortinget.

       Disse medlemmer viser til at disse medlemmer har valgt å fremme det prinsipale forslag til ny valgordning som er gjengitt i Dok.nr.12:05 (1991-1992), forslag A og forslag B.4 og viser til sine merknader i Innst.S.nr.148 (1993-1994).

       Disse medlemmer vil likevel når det gjelder forslag D bemerke at dette forslaget ikke innebærer realitetsendringer i dagens valgordning, men kun tar sikte på noen forenklinger for å gjøre Grunnloven lettere tilgjengelig.