Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Britt Hildeng, Espen Johnsen og Tove Karoline Knutsen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, lederen May-Helen Molvær Grimstad, fra Senterpartiet, Trond Lode, og fra Venstre, Alvhild Hedstein, viser til at forslaget om utvidelse av fedrekvoten og forlengelse av stønadsperioden ble behandlet i forbindelse med St.prp. nr. 1 (2008–2009), og viser til de respektive partiers merknader i Budsjett-innst. S. nr. 2 (2008–2009).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, støtter forslaget om å utvide fedrekvoten med fire uker ved å forlenge den samlede stønadsperioden med to uker samtidig som man forbeholder to uker av dagens stønadsperiode til far.

Flertallet vil peke på at fedrekvoten har vist seg svært effektiv for å øke andel fedre som tar ut foreldrepermisjon. Derimot har den i liten grad ført til en deling av foreldrepermisjonen ut over fedrekvoten. I 2008 tok godt over 90 prosent av fedrene ut fedrekvoten, mens kun 16,5 prosent av fedrene tok ut mer enn fedrekvoten.

Flertallet mener fedres omsorgsdeltakelse i barnets første leveår er viktig for tidlig å etablere en god kontakt mellom far og barn. Økt fedreuttak av foreldrepermisjon vil bidra til mer deling av omsorg for barna også når de blir større. Dessuten er bedre fordeling av permisjonsuttaket en betingelse for å bedre kvinners lønn og posisjon i arbeidslivet.

Flertallet forventer at en utvidelse av fedrekvoten vil øke andelene fedre som tar ut mer permisjon og gi holdningsmessig støtte til foreldre som ønsker en ytterligere fordeling av stønadsperiode.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til forslag til endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) kapittel 14 Ytelser ved fødsel og adopsjon. Hovedforslaget innebærer at fedrekvoten utvides med to uker innenfor gjeldende stønadsperiode og at den perioden som er til valgfri fordeling mellom foreldrene blir to uker kortere enn i dag. Disse medlemmer mener dette er et steg i feil retning. Disse medlemmer mener foreldrene selv må få bestemme hvordan de skal fordele permisjonen seg imellom når begge har opptjent rettigheter til dette. Disse medlemmer mener at det enkelte par i denne sammenheng er langt bedre til å vurdere hva som er rett for dem og deres barn – enn politikerne.

Disse medlemmer merker seg at forslaget fra Regjeringen kommer før man har fått innført full likestilling innen opptjening – ved at far også er sikret selvstendige rettigheter – uavhengig av mors inntekt. Disse medlemmer mener far må sikres en selvstendig opptjening før man gjør andre endringer i systemet.

Disse medlemmer merker seg også at Regjeringen foreslår å gi far rett til uttak av foreldrepenger på selvstendig grunnlag når mor deltar i introduksjonsprogram for nyankomne innvandrere eller i kvalifiseringsprogram for personer med vesentlig nedsatt arbeids- og inntektsevne. Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet i en rekke sammenhenger har gått mot særordninger for innvandrergrupper.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn gå imot forslaget fra Regjeringen.

Komiteens medlem fra Høyre viser til Høyres merknader og forslag i Budsjett-innst. S. nr. 2 (2008–2009) hvor Høyre er fornøyd med en utvidelse av foreldrepengeperioden med to uker forbeholdt far. Dette medlem mener at øvrige uker som i dag foreldrene fritt kan disponere tilpasset den enkeltes familiesituasjon og økonomi, skal forbli uker som far og mor fordeler mellom seg etter hva som passer best i det enkelte tilfelle. Med Regjeringens opplegg, hvor to av de ukene som begge har rett til å ta ut foreldrepenger vil bli forbeholdt far, svekkes valgfriheten.

Dette medlem vil derfor fremme følgende forslag:

"I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endringer:

§ 14-9 femte ledd siste punktum skal lyde:

Unntatt fra deling er også 8 uker som er forbeholdt faren (fedrekvoten), se § 14-12.

§ 14-12 første ledd skal lyde:

Dersom morens yrkesaktivitet i opptjeningstiden har svart til minst halv stilling og faren fyller vilkårene for rett til foreldrepenger, er 40 stønadsdager (8 uker) av stønadsperioden forbeholdt faren (fedrekvote)."

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre mener at det er viktig å legge til rette for at fedre kan tilbringe mer tid med egne barn. Disse medlemmer mener derfor at fedrekvoten bør økes med fire nye uker til ti uker f.o.m. 1. juli 2009. Disse medlemmer ønsker altså en forlengelse av den samlede stønadsperioden for foreldrepenger med fire nye uker, ikke kun to uker, slik Regjeringen foreslår.

Disse medlemmer viser til at Regjeringens løsning der to uker overføres fra fellesdelen til fedrekvoten, fører til at noen foreldre i praksis mister to uker av foreldrepermisjonen. Dette er svært uheldig. Disse medlemmer mener derfor den samlede stønadsperioden bør utvides med fire uker, ikke kun to uker.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endring:

§ 14-9 første og annet ledd skal lyde:

Ved fødsel er stønadsperioden 240 stønadsdager (48 uker) med full sats eller 290 stønadsdager (58 uker) med redusert sats. Stønadsperioden etter fødselen er 225 stønadsdager (45 uker) med full sats eller 275 stønadsdager (55 uker) med redusert sats.

Ved adopsjon er stønadsperioden 225 stønadsdager (45 uker) med full sats eller 275 stønadsdager (55 uker) med redusert sats."

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til St.meld. nr. 8 (2008–2009) Om menn, mannsroller og likestilling hvor Regjeringen sier at for å oppnå mer likestilling mellom mødre og fedre i arbeid og familieliv vil den gi alle fedre med opptjent rett, rett til fedrekvote.

Flertallet vil vise til at dette er en budsjettsak som man må komme tilbake til i fremtidige budsjetter.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at det er på tide at man retter opp den betydelige skjevhet og urettferdighet som ligger i at fedre ikke har hatt en selvstendig opptjeningsrett til ukene forbeholdt far, men at denne har vært knyttet til mors opptjening. Disse medlemmer merker seg at den sittende regjering ikke ønsker å gjøre noe på dette felt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om at far på selvstendig grunnlag opparbeider seg rett til fedrekvoten."