Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Silvia K. Kosmo, Inger Løite og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Bent Høie og Torbjørn Røe Isaksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Anna Ceselie Brustad Moe, og fra Venstre, Vera Lysklætt, har merket seg at forslagene ikke endrer de politiske oppgavene som er lagt til Husbanken. Husbanken skal gjennomføre den politikken regjeringen fastsetter og som blant annet blir vedtatt i de årlige statsbudsjettene. Statsbudsjettet omhandler det politiske fundamentet for Husbanken, mens husbankloven utgjør det rettslige fundamentet til Husbanken. Det er det rettslige fundamentet som Ot.prp. nr. 6 (2008–2009) omhandler.

Komiteen viser til at Regjeringen foreslår at Husbanken skal være et statlig forvaltningsorgan under departementet, at hovedstyret avskaffes og at dagens regionstyre blir erstattet med regionale råd. Videre foreslås det å gjøre departementet til klageinstans for vedtak Husbanken gjør, og finansieringen av Husbanken skal fortsatt foregå ved bevilgninger over statsbudsjettet og lån fra staten.

Komiteen har ingen andre merknader og støtter Regjeringens forslag til endringer i lov om Husbanken.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener Husbanken er en viktig institusjon for forvaltning og gjennomføring av boligpolitikken. Husbanken bidrar til at virkemiddelbruken sees samlet og koordineres, samtidig som kommunene og byggenæringen får systematisk og dekkende informasjon. Disse medlemmer mener Husbanken skal være tilrettelegger, kunnskaps- og prosessutvikler overfor kommunal og regional sektor. Disse medlemmer støtter forslaget om å erstatte navnet "Den Norske Stats Husbank" med "Husbanken".

Disse medlemmer ser at Regjeringens forslag om å gjøre Husbanken til et forvaltningsorgan direkte underlagt departementet gir klarere rollefordeling. Disse medlemmer mener imidlertid at forslaget om å erstatte dagens nasjonale og regionale styrer risikerer å føre til mer, ikke mindre, uklarhet. Det er svært usikkert hva slike råds egentlige funksjon vil være når oppgaven består i å gi råd, ikke fatte beslutninger.

Disse medlemmer mener styrene har en viktig legitimerende funksjon for Husbankens virksomhet, blant annet fordi styremedlemmene i stor grad er politisk aktive. Styrene bidrar på den måten til å knytte viktige bånd mellom Husbanken og lokale politikere. Disse medlemmer vil også understreke at Husbankens styre arbeider etter klare mål og prioriteringer, og årlig kontrolleres av Riksrevisjonen.

På denne bakgrunn vil komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre stemme imot lovforslaget.