Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og lederen Harald T. Nesvik, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, støtter proposisjonens foreslag til endringer i kommunehelsetjenesteloven. Det vises i proposisjonen til svakheter i gjeldende lovverk og forskrifter og pekes på hvordan alvorlige sykdomsutbrudd av legionella har vist behovet for bedre inspeksjonsordninger av innretninger som utgjør en risiko i denne sammenheng.
Komiteen viser videre til at Helse- og omsorgsdepartementet gjennom dette forslaget ønsker å styrke kontrollen med installasjoner som gir fare for spredning av legionella via aerosol, dvs. små vanndråper. Komiteen er enig i at innføring av en inspeksjonsordning for kjøletårn og luftskrubbere vil bidra til å sikre et mer stabilt kompetansenivå hos tilsynsmyndigheter og virksomheter. Disse innretningene har et smitte- og spredningspotensial som tilsier at vi trenger en nærmere oppfølging fra akkrediterte inspeksjonsorganer for å få bedre redskaper til å forebygge utbrudd av legionella.
Komiteen støtter også at inspeksjonene bør resultere i en inspeksjonsrapport. Med en inspeksjonsrapport vil kommunene kunne innta en mer aktiv forebyggende rolle overfor de virksomhetene som har høyest sprednings- og smittepotensial, enn om inspeksjonen bare skulle resultere i et inspeksjonssertifikat. Komiteen har merket seg innspillene om at en løsning med inspeksjonssertifikat på kort sikt kan være en mindre ressurskrevende løsning for kommunene. Men forebygging av alvorlige sykdomsutbrudd og vern av folkehelsen bør i denne sammenheng prioriteres foran slike ressurshensyn.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er opptatt av at de endringer som foreslås i proposisjonen ikke medfører en stor utvikling av byråkrati, og forventer derfor at dette gjennomføres på en hensiktsmessig måte. Videre er det viktig, slik disse medlemmer ser det, at det utvises skjønn slik at en ikke pålegger små virksomheter økonomiske kostnader som ikke er mulig å bære. Disse medlemmer vil vise til at disse påpekninger er viktige faktorer som må følges nøye i tiden som kommer, slik at endringene ikke medfører utilsiktede konsekvenser.