Sammendrag
- Innledning
- Departementets vurdering og forslag
- Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Det legges i proposisjonen frem forslag til endring i lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering § 3 nr. 1 første ledd bokstav a slik at arbeidsgivers lønnsplikt (arbeidsgiverperioden) reduseres fra 10 til 5 dager for permitterte som har minst 40 pst. arbeidstidsreduksjon. Lønnsplikten på 15 dager for permitterte med mindre enn 40 pst. arbeidstidsreduksjon opprettholdes, jf. § 3 nr. 1 første ledd bokstav b.
Forslaget er lagt frem som ett av tiltakene i Regjeringens finanspolitiske tiltakspakke, jf. St.prp. nr. 37 (2008–2009) Om endringer i statsbudsjettet 2009 med tiltak for arbeid.
Det vises til proposisjonens punkt 2.2 for nærmere redegjørelse av gjeldende rett.
Permitteringsregelverket har som konsekvens at staten overtar deler av bedrifters lønnsplikt ved å utbetale dagpenger for en periode. Regelverket har vært gjenstand for hyppige endringer blant annet som følge av endringer i konjunkturene. De siste årene har Norge vært inne i en lang konjunkturoppgang, og bedrifter har rapportert om mangel på tilgjengelig arbeidskraft.
Siden høsten 2008 har også Norge merket konsekvenser av den internasjonale finanskrisen og det forventes nå økt arbeidsledighet, jf. St.prp. nr. 37 (2008–2009). Regjeringen ønsker derfor ved ulike virkemidler å støtte næringslivet slik at aktiviteten opprettholdes i størst mulig grad. En reduksjon i antall dager med lønnsplikt vil redusere arbeidsgiveres utgifter og bedre konkurransevilkårene til norske konjunkturutsatte bedrifter.
Departementet foreslår også en forskriftsendring slik at antall permitteringsuker med rett til dagpenger øker fra 30 til 42.
Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. april 2009.
Økning i dagpengebevilgningen anslås til om lag 23 mill. kroner i 2009.