Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2

Eg viser til brev frå Familie- og kulturkomiteen av 23. mai d.å.

Ot.prp. nr. 47 (2007-2008) Om lov om endringer i barnehageloven (Om formålet med barnehagen) kapittel 4 viser til at opplysningane er henta frå NOU 2007:6 Formål for framtida, Formålet for barnehagen og opplæringen. Etter det tidspunktet NOU 2007:6 vart fremma er det gjort endringar i lovverket i Danmark. Den danske lova som det blir vist til i Ot.prp. nr. 47 (2007-2008) Om lov om endringer i barnehageloven (Om formålet med barnehagen) er den gamle medan det i Ot.prp. nr. 52 (2007-2008) Om lov om endringer i barnehageloven (rett til plass i barnehage) er vist til den nye lova. Eg ser at dette kunne vore framstilt på ein tydelegare måte i proposisjonane. Under blir det vist til dei gjeldande formålsparagrafane med referanse til lov og departement.

Formålsparagrafen for dagtilbod i Danmark ligg i Lov om dag-, fritids- og klubbtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudloven) av 6. juni 2007 nr. 501. Ministeriet for familie- og forbrugeranliggender har ansvar for lova. Paragrafen er ei delvis vidareføring av tidlegare formålsparagrafar i to lover (Børnemiljøloven og Serviceloven), men stk. 5 er ny.

Formål for dagtilbud

§ 7. Børn i dagtilbud skal have et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring.

Stk. 2. Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene give børn omsorg og understøtte det enkelte barns alsidige udvikling og selwærd samt bidrage til, at børn får en god og tryg opvækst.

Stk. 3. Dagtilbud skal fremme børns læring og udvikling af kompetencer gennem oplevelser, leg og pædagogisk tilrettelagte aktiviteter, der giver børn mulighed for fordybelse, udforskning og erfaring.

Stk. 4. Dagtilbud skal give børn medbestemmelse, medansvar og forståelse for demokrati. Dagtilbud skal som led heri bidrage til at udvikle børns selvstændighed, evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og samhørighed med og integration i det danske samfund.

Stk. 5. Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene sikre en god overgang til skole ved at udvikle og understøtte grundlæggende kompetencer og lysten til at lære. Dagtilbud skal i samarbejde med skolerne skabe en sammenhængende overgang til skole og fritidstilbud.

Sverige har eit felles formål for förskoleverksamhet, förskoleklassen, grundskolan og gymnasieskolan. Skollag (1985:1100) regulerer formålet. Utbildningsdeparternentet har ansvar for lova.

2 § Alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön, geografiskt hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet för barn och ungdom. Utbildningen skall inom varje skolform var likvärdig, varhelst den anordnas i landet.

Utbildningen skall ge eleverna kunskaper och färdigheter samt, i samarbete med hemmen, främja deras harmoniska utveckling till ansvarskannande människor och samhällsmedlemmar. I utbildningen skall hänsyn tas till elever i behov av särskilt stöd.

Verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Särskilt skall den som verkar inom skolan.

Formålsparagrafen for legeskoler (børnehaver) på Island ligg i Lov om legeskoler (børnehaver) nr. 78 af 1994. Ministeriet for Undervisning, Forskning og Kultur har ansvaret for lova.

Kapitel II

Målsætning

§ 2

I henhold til denne lov skal det primære mål med det pædagogiske arbejde i legeskolen være:

  • at sikre børnene pleje, et sundt opvækstmiljø og sikre forhold til leg,

  • at give børnene mulighed for at deltage i leg og aktiviteter og nyde de mangeartede opvækstvilkår i børnegruppen under legeskolepædagogernes vejledning,

  • at tilstræbe i samarbejde med hjemmene at styrke børnenes alsidige udvikling i overensstemmelse med hvert enkelt barns natur og behov og sigte mod at øge deres psykiske og fysiske velbefindende så de får mest muligt ud af deres barndom,

  • at tilstræbe at øge børnenes tolerance og vidsyn og i alle henseender at give dem lige vilkår til opvækst,

  • at styrke børnenes kristne moral og lægge grunden til at børnene bliver selvstændige og tænkende personer, der aktivt og ansvarligt deltager i et demokratisk samfund under hastig og stadig udvikling,

  • at udvikle børns dramatiske og kreative evner med henblik på at styrke deres identitet, selvsikkerhed og evne til at varetage deres forhold på fredsommelig vis.

Formålsparagrafen for dagvården i Finland ligg i Lag om barndagvård 19.1.1973/36. Social- och Hälsovårdsministeriet har ansvaret for lova.

2a§

Dagvården skall stöda dagvårdsbarnens hem i deras uppgift att fostra barnen samt tillsammans med hemmen främja en balanserad utveckling av barnets personlighet.

Dagvården skall for sin del erbjuda barnet fortgående, trygga och varma människorelationer, en verksamhet som på ett mångsidigt sätt stöder barnets utveckling samt en med tanke på barnets utgångssituation gynnsam uppväxtmiljö.

I enlighet med barnets ålder och individuella behov skall dagvården, med beaktande av det allmänna kulturarvet, främja barnets fysiska, sociala och emotionella utveckling samt stöda barnets estetiska, intellektuella, etiska och religiösa fostran. Då den religiösa fostran stöds skall barnets foräldrars eller förmyndares övertygelse respekteras.

Vid främjandet av barnets utveckling bör dagvården stöda barnets uppväxt när det gäller gemensamt ansvar, fred och värnande om livsmiljön.

Social- og Hälsovårdsministeriet har vidare gitt ut Statsrådets principbeslut om riksomfattande riktlinjer för förskoleverksamheten – publikasjon 2002:10 pkt. 4.