Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

28. Dokumentavgiftsfritak for samboere

I dokumentavgiftsloven § 8 er det fra 1. januar 2007 fritak for dokumentavgift ved overføring av fast eiendom mellom samboere ved samlivsbrudd, jf. Ot.prp. nr. 1 (2006–2007) Skatte- og avgiftsopplegget 2007 - lovendringer punkt 24.2. Med samlivsbrudd menes i denne sammenheng et endelig opphør av samboerskapet. Fritaket er begrenset til å gjelde parets felles bolig. Eiendom utover deres felles bolig, for eksempel fritidseiendom omfattes ikke. Fritaket gis kun ved samlivsbrudd mellom samboere, i betydningen av to personer som lever sammen i et ekteskapslignende eller partnerskapslignende forhold. Dette avgrenser fritaket mot andre samboerformer hvor likhetshensynet til ekteskapet ikke gjør seg gjeldende. I tillegg er det oppstilt to alternative vilkår, enten felles folkeregistrert adresse i minst to år forut for samlivsbruddet, eller at paret venter, har eller har hatt felles barn.

Ved endringen ble det presisert at vilkårene også gjaldt ved den ene samboerens død. Etter en nærmere vurdering har departementet funnet at et slikt krav kan oppfattes som urimelig strengt. Det foreslås derfor å endre § 8 slik at kravet til to års felles folkeregistrert adresse ikke gjelder ved dødsfall. Dette innebærer at det er tilstrekkelig at paret på tidspunktet for dødsfallet har felles folkeregistrert adresse i den felles bolig.

Utvidelsen av fritaket antas å ikke innebære økonomiske og administrative konsekvenser av betydning.

Departementet foreslår at lovendringen trer i kraft 1. januar 2009.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til endring i dokumentavgiftsloven § 8.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at dokumentavgiften på 2,5 prosent ved boligkjøp er en ekstraavgift til staten som rammer særlig hardt for unge mennesker, ofte med anstrengt økonomi, som skal etablere sin første bolig. At renten har vært sterkt økende gjennom de siste årene, med den siste tids bankkrise på toppen, gjør ikke situasjonen bedre.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil derfor som et første skritt redusere dokumentavgiften med 20 prosent. Disse medlemmer foreslår at dokumentavgiften blir kuttet fra 2,5 prosent til 2 prosent med virkning fra 1. januar 2009. Disse medlemmer viser ellers til sitt forslag i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2008–2009).

Komiteens medlemmer fra Høyre ønsker å redusere dokumentavgiften, og som et første skritt foreslås at personer under 30 år, og som er førstegangskjøpere av bolig, skal innrømmes et bunnfradrag på 500 000 kroner i beregningsgrunnlaget for dokumentavgiften. Disse medlemmer viser til sitt forslag i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2008–2009).