Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Finansiell bistand i forbindelse med erverv av aksjer i selskapet

Aksjeloven og allmennaksjeloven setter forbud mot at et selskap stiller midler til rådighet eller yter lån eller stiller sikkerhet i forbindelse med erverv av aksjer i selskapet. Forbudet gjelder også ved erverv av aksjer eller andeler i et annet selskap i samme konsern.

I høringsbrevet behandlet departementet to spørsmål vedrørende anvendelsen av dette forbudet. Bakgrunnen var at det i juridisk teori og i skriftlige innspill i forbindelse med etterkontrollen hadde kommet til uttrykk tvil om hvor langt forbudet rekker.

Departementet reiste spørsmål om det bør foretas endringer i forbudets anvendelse på erverv av aksjer i andre selskaper i samme konsern. Bakgrunnen var blant annet at det i juridisk teori er anført at bestemmelsen må tolkes innskrenkende, slik at den ikke rammer finansiering ved salg av aksjer i datterselskap så lenge disposisjonen er forretningsmessig velbegrunnet og ikke vil være til skade for aksjeeiere og kreditorer i det selskapet som yter finansieringen. På bakgrunn av bestemmelsens formål foreslo departementet en endring som gikk ut på at forbudet bare skulle gjelde for erverv av aksjer i selskapet eller selskapets morselskap, men ikke i selskapets søster- eller datterselskap.

Departementet har valgt å følge opp forslaget i høringsbrevet om at forbudet bare skal gjelde for erverv av aksjer i selskapet eller selskapets morselskap, og ikke i selskapets søsterselskap eller datterselskap. Forslaget har fått bred støtte i høringsrunden. Ved at finansiering av erverv av aksjer i selskapets søsterselskap eller datterselskap foreslås unntatt fra bestemmelsens anvendelsesområde, foreslår departementet videre at alternativet om erverv av andeler oppheves.

Komiteen støttar departementet sitt syn og har ingen ytterligare merknader.