Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Gunn Karin Gjul, Carsten Dybevig, Jan Arild Ellingsen, Inga Marte Thorkildsen, Finn Kristian Marthinsen og Trine Skei Grande om endring i lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (Straffeprosessloven). (Ofre for tvangsekteskap gis rett til bistandsadvokat)

Innhold

Til Odelstinget

Stortingets justiskomité har nettopp behandlet Dokument nr. 8:25 (2003-2004) - forslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, Per Sandberg, Karin S. Woldseth og Siv Jensen om å innføre en ordning med bistandsadvokat, betalt av det offentlige, til fornærmede i straffesaker som dreier seg om tvangsekteskap.

En samlet komité er enig i at ofre for tvangsekteskap bør ha rett til bistandsadvokat, og mener derfor at straffeprosessloven § 107 a bør endres. En slik lovendring kunne imidlertid ikke gjøres i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:25 (2003-2004), da denne innstillingen fra komiteen skulle sendes til Stortinget og ikke til Odelstinget.

Forslagsstillerne foreslår derfor en tilføyelse i straffeprosessloven § 107 a første ledd første punktum.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, Carsten Dybevig, lederen Trond Helleland og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til forslagene i Dokument 8:77 (2003-2004). Det vises også til Dokument 8:25 (2003-2004) og til de respektive partiers merknader i Innst. S. nr. 189. Komiteen støtter forslaget i Dokument 8:77 (2003-2004).

Komiteen viser til at mange tvangsekteskap inngås om sommeren. Etter komiteens mening er det derfor meget viktig at straffeprosessloven § 107 a endres raskt i tråd med forslaget i Dokument 8:77 (2003-2004). Komiteen ber Regjeringen sørge for at lovendringen kan tre i kraft umiddelbart.

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endring i lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (Straffeprosessloven)

I

I lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (Straffeprosessloven) gjøres følgende endring:

§ 107 a skal lyde:

I saker om overtredelse av straffeloven §§ 192 - 197, 199, 200 tredje ledd, § 222 annet ledd og § 342 første ledd bokstav c, jf. Straffeprosesslovens § 222a, har fornærmede rett til hjelp fra advokat dersom fornærmede ønsker det. I andre saker kan retten på begjæring oppnevne advokat for fornærmede hvis det er grunn til å tro at fornærmede som følge av handlingen får betydelig skade på legeme eller helbred og det anses å være behov for advokat.

Når en sak om besøksforbud i eget hjem, jf. § 222a annet ledd annet punktum, bringes inn for retten, har den som forbudet skal beskytte, rett til advokat. Reglene i kapitlet her gjelder tilsvarende så langt de passer.

Fornærmedes advokat skal ha godtgjørelse av staten etter reglene i § 107d.

Politiet skal gjøre fornærmede kjent med retten til advokat ved anmeldelsen av forholdet.

II

Denne lov trer i kraft straks.

Oslo, i justiskomiteen, den 10. juni 2004

Trond Helleland Finn Kristian Marthinsen
leder ordfører