3. Presisering av lovens § 6 tredje ledd om indekspris
Indeksprissystemet ble vedtatt av Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2003 og trådte i kraft 3. mars 2003. Formålet med indeksprissystemet er å styrke insentivene dagens aktører i legemiddelforsyningskjeden har til å selge legemidler så billig som mulig. Ordningen gjelder for et utvalg generiske legemidler og innebærer at apotekene får refundert en fast indekspris innenfor hver virkestoffgruppe som inngår. Det understrekes at det er en sentral forutsetning for at målsettingen skal nås, at alle former for rabatter inkluderes i beregningsgrunnlaget for indekspris.
Det uttales at det er reist tvil om lovforankringen av den definisjon av indekspris som er lagt til grunn i indeksprissystemet. Det er etter departementets oppfatning ikke tvil om at Kongen har kompetanse til i forskrift å bestemme at rabatter som gis fra leverandør direkte til apotek utenom grossist, kan trekkes fra beregningsgrunnlaget for indekspris. Med begrunnelsen å unngå enhver tvil om det rettslige grunnlaget og således forebygge grunnløse tvister, finner departementet det hensiktsmessig å foreslå en endring av legemiddelloven § 6 tredje ledd som presiserer at slike rabatter kan inntas i beregningsgrunnlaget.
Departementet har valgt å utforme forslaget til lovendring slik at beregningsgrunnlaget for indeksprisen skal betegnes som "legemiddelleverandørenes faktiske utsalgspris". Dette begrepet er igjen definert som "netto pris for legemidler fra leverandør til grossist, med fratrekk av enhver rabatt eller lignende overføring som apotek får fra andre enn grossist ved kjøp av disse legemidlene".
Komiteen viser til at departementet mener det er ønskelig å endre legemiddelloven § 6 tredje ledd for å hindre tvil om det rettslige grunnlaget for beregning av en indekspris som tar utgangspunktet i legemiddelleverandørenes faktiske utsalgspris. I dette ligger det at det ved fastsettelsen av indeksprisen skal tas hensyn til eventuelle rabatter som legemiddelprodusenter gir direkte til apotek og apotekskjeder uten at disse rabattene har gått gjennom grossistleddet.
Komiteen viser til at praktiseringen av indeksprissystemet har vist seg komplisert, og at en slik presisering som departementet foreslår, synes nødvendig og fjerner selv behov for å bruke skjønn ved fastsettelse av indekspriser ved at alle rabatter inkluderes i beregningsgrunnlaget. Dette betyr at rabatter gitt mellom alle ledd i forsyningskjeden vil danne grunnlag for beregningsgrunnlaget av indeksprisen.
Komiteen viser ellers Stortingets tidligere vedtak om indeksprissystemet.