Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Fradrag for fagforenings­kontingenter

Regjeringa gjer framlegg om å auke frådraget for betalt fagforeiningskontingent og kontingent til næringsorganisasjonar til 1 450 kroner frå og med inntektsåret 2003. Maksimalt frådrag er i dag 1 100 kroner. Det visast til forslag til endring i skattelova § 6-19 andre ledd fjerde punktum og § 6-20 fjerde ledd andre punktum. Regjeringa foreslår at endringane blir sett i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 2003. Provenytapet er rekna til om lag 110 mill. kroner påløpt og 100 mill. kroner bokført i 2003. Det visast også til omtale i St.meld. nr. 2 (2002-2003) Revidert nasjonalbudsjett 2003 kapittel 3.3.3

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til endringer i skatteloven § 6-19 andre ledd fjerde punktum og § 6-20 fjerde ledd andre punktum.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Regjeringen foreslår å øke fradraget for betalt fagforeningskontingent fra 1 100 kroner til 1 450 kroner. Disse medlemmer er i utgangspunktet kritisk til denne fradragsmuligheten. Dette fordi et slikt fradrag utgjør en svært begrenset skattelette for den enkelte og fordi dette fradraget gir merarbeid både for skatteyter, arbeidsgiver, fagforening og ligningskontor.

Disse medlemmer vil likevel ikke gå mot denne endringen fordi forslaget ble til som en del av det inntektspolitiske samarbeidet mellom Regjeringen og partene i arbeidslivet.