2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli, Aud Gaundal og Rita Tveiten, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, fung. leder Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide og Olaf Gjedrem, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til at Stortinget gjennom sin behandling av St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 8 (2002-2003) har tatt stilling til prinsippene for den framtidige organiseringen av matforvaltningen. Blant annet er det lagt til grunn at det skal etableres et statlig mattilsyn som tar opp i seg de samlede forvaltningsoppgaver langs hele matproduksjonskjeden fra jord og fjord til bord. I den forbindelse ble det også tatt stilling til prinsippene for gjennomføringen av det økonomiske oppgjøret mellom kommunene og staten som følge av at oppgaver, som i dag utføres av kommunale og interkommunale næringsmiddeltilsyn (KNT), blir overført til det nye statlige Mattilsynet fra 1. januar 2004. Komiteen er tilfreds med at Regjeringen i Ot.prp. nr. 90 (2002-2003) har fulgt opp Stortingets behandling av St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 8 (2002-2003) og har merket seg at loven skal gi det rettslige grunnlaget for at det økonomiske oppgjøret kan gjennomføres i tråd med de fastlagte prinsippene.
Komiteen har merket seg at lovens virkeområde foreslås avgrenset til de spørsmål som gjelder overføring av formuesposisjoner og tvisteløsning, og at spørsmål som gjelder personell vil bli behandlet på grunnlag av arbeidsmiljølovens bestemmelser om virksomhetsoverdragelse.
Komiteen har merket seg at den statlige overtakelsen skjer gjennom overdragelse av de formuesposisjoner som hovedsakelig kan knyttes til kommunens virksomhet innen tilsyn med næringsmidler og kjøttkontroll. Komiteen har merket seg at det er gjort unntak for tomter, bygninger og lokaler hvor det i stedet for overtakelse forutsettes en statlig disposisjonsrett.
Komiteen har også merket seg at rettigheter eller plikter etter ulike typer avtaler skal overdras til staten, så lenge de hovedsakelig kan knyttes til de oppgavene som staten overtar. Komiteen har i den forbindelse merket seg den grensedragning som er gjort for oppfølging av KNTs husleieavtaler.
Komiteen har videre merket seg at staten ikke skal være forpliktet til å yte særskilt godtgjørelse for de formuesposisjonene som staten overtar og at det økonomiske oppgjøret skjer ved at kommunenes gjeld og andre forpliktelser knyttet til de formuesgjenstandene som overtas, overdras til staten.
Komiteen er klar over at det vil kunne oppstå tolkningsspørsmål om hvilke formuesgjenstander som konkret skal overføres fra kommunene til staten som følge av at oppgaver innen matforvaltning overføres til staten. Komiteen har i den sammenhengen merket seg at det i proposisjonen er lagt fram vurderingskriterier som søker å ivareta både kommunens og statens interesser i gjennomføringen av det økonomiske oppgjøret. Komiteen har videre merket seg at staten vil utøve skjønn i anvendelsen av disse kriteriene slik at interessekonflikter mellom partene kan begrenses så langt som mulig.
Komiteen har merket seg at det økonomiske oppgjøret skal skje etter forhandlinger og at antallet årsverk som skal overføres fra kommunene til staten er omfattet av det økonomiske oppgjøret. Komiteen vil i den forbindelse presisere at avtale om årsverkramme mellom partene, eller avgjørelse om dette ved tvisteløsning, ikke skal kunne svekke de rettigheter som den enkelte arbeidstaker har etter arbeidsmiljølovens bestemmelser om virksomhetsoverdragelse.
Komiteen har merket seg Regjeringens forslag til tvisteløsning. Komiteen er enig i at en uavhengig nemnd vil kunne sikre legitimitet for de avgjørelser som fattes i de tilfeller det oppstår tvister, men er samtidig opptatt av at det økonomiske oppgjøret blir gjennomført uten unødig bruk av ressurser. Komiteen vil i den sammenheng understreke partenes likeverdige ansvar for å finne fram til løsninger gjennom forhandlinger. Komiteen slutter seg på denne bakgrunn til Regjeringens forslag til nemndsordning.