Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Krav til egnethet for eiere av eiendomsmeglingsforetak

Departementet foreslår en ny bestemmelse i eiendomsmeglingsloven om at bevilling til å drive eiendomsmegling kan nektes dersom deltaker eller aksjeeier med betydelig eierandel i foretaket som søker bevilling ikke anses egnet til å sikre at foretaket drives i samsvar med lover, forskrifter og god meglerskikk. Videre foreslår departementet regler om plikt til å melde til Kredittilsynet om erverv av betydelig eierandel og økning av slik eierandel i eiendomsmeglerforetak. Like med vedkommende eiers egne andeler eller aksjer regnes i denne sammenheng andeler eller aksjer som eies av dennes nærstående, jf. verdipapirhandelloven § 1-4. Dersom Kredittilsynet anser at erververen ikke oppfyller kravet til egnethet som fremgår av bestemmelsens første punktum, skal Kredittilsynet etter forslaget innen tre måneder etter å ha mottatt melding om eierskiftet kunne nekte vedkommende person eller foretak å erverve aksjene eller andelene. Departementet foreslår dessuten en bestemmelse om at Kredittilsynet i forskrift skal kunne fastsette nærmere bestemmelser om foretakenes plikt til å gi melding om foretakets deltakere eller aksjeeiere.

Komiteen viser til at Kredittilsynet skal kunne nekte økning av betydelig eierandel, og at det i § 2-1 femte ledd åttende punktum bør vises til både annet og femte punktum. Komiteen fremmer følgende forslag:

"I lov 16. juni 1989 nr. 53 om eiendomsmegling gjøres slik endring:

§ 2-1 femte ledd åttende punktum skal lyde:

Kredittilsynet skal innen tre måneder fra den dag melding som nevnt i annet eller femte punktum er mottatt, nekte slikt erverv dersom vedkommende deltaker eller aksjeeier ikke anses egnet til å sikre at foretaket drives i samsvar med lover, forskrifter og god meglerskikk."

Komiteen slutter seg for øvrig til forslag om nytt femte ledd i eiendomsmeglingsloven § 2-1, om at nåværende femte ledd blir nytt sjette ledd, om endring av § 2-8 annet ledd nr. 1 og 2 og om overgangsbestemmelse.

Komiteen peker på tremånedersfristen i § 2-1 i lovforslaget og vil understreke at det bør være et mål at saksbehandlingstiden i kurante saker er kortere enn tre måneder.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre støtter forslaget om lovendringer om egnethet for eiere av eiendomsmeglingsforetak. Disse medlemmer viser til merknadene i proposisjonen om at man må vektlegge egnetheten for eierselskapene når man har å gjøre med eiendomsmeglingsforetak som eies av juridiske personer. Dette innebærer at eierforholdene i eierselskapene vil være relevante i egnethetsvurderingen. I brev 10. september 2002 til finanskomiteen legger finansministeren til grunn at meldeplikt oppstår ved "endringer i den dominerende innflytelsen i eierselskapet". Disse medlemmer slutter seg til dette, men viser til at den foreslåtte ordningen er lite egnet for aksjeoverdragelser i børsnoterte selskaper. Disse medlemmer viser til at børsen offentliggjør betydelige eierskifter og at meldeplikt etter eiendomsmeglingsloven som hovedregel ikke bør utløses i slike tilfeller.