3. Generelt om politiets overvåkingstjeneste
Politiets overvåkingstjeneste er organisert som en del av det norske politi, som et eget særorgan. Bortsett fra politilovens § 19 annet ledd om åremålsansettelse av overvåkingssjefen, er ingen særregler om overvåkingstjenesten nedfelt i lov. Disse er dels fastsatt ved kongelig resolusjon, og dels ved instruks fra departementet.
Overvåkingstjenestens primæroppgaver er i utgangspunktet ikke vesentlig forskjellig fra det alminnelige politiets oppgaver. Overvåkingstjenesten har til oppgave å forebygge, motvirke og etterforske lovbrudd mot statens selvstendighet og sikkerhet, ulovlig etterretningsvirksomhet, ulovlig teknologioverføring, spredning av masseødeleggelsesvåpen, sabotasje og politisk motivert vold (terrorisme).
I tillegg skal overvåkingstjenesten etter særskilt bestemmelse av Justisdepartementet kunne tillegges ansvar for å forebygge, motvirke og etterforske internasjonal organisert kriminalitet og annen særlig alvorlig kriminalitet knyttet til viktige samfunnsinteresser.
Overvåkingstjenesten skal også gi bistand og råd ved gjennomføring av sikkerhetstiltak i forsknings- og undervisningsinstitusjoner, statsadministrasjonen og offentlige og private industrier av betydning for samfunnsviktige interesser, og treffe særskilte tiltak for å kartlegge og hindre handlinger på de områder som er nevnt i overvåkingsinstruksens § 1. Overvåkingstjenesten skal dessuten yte bistand i personkontrollsaker. Tjenesten driver også en ikke ubetydelig informasjonsvirksomhet.
I proposisjonen redegjøres det i pkt. 3.2.1 til 3.2.3 for overvåkingstjenesten i Danmark, Sverige og Finland.
Overvåkingstjenesten er i dag organisert med Overvåkingssentralen som sentralt ledd, 7 regionsentraler, og med politidistriktene som lokale ledd. Antall tilsatte i tjenesten er fra år 2000 ca. 350. Av disse er ca. 200 ansatt ved Overvåkingssentralen.
Som for politiet for øvrig avgjør skillet mellom hva som faller inn under begrepet etterforsking og hva som anses som annen virksomhet hvem som har ansvar for og styring med overvåkingstjenesten. Dersom det er tale om etterforsking, har påtalemyndigheten ansvaret. Dersom virksomheten ikke er å anse som etterforsking, er Justisministeren ansvarlig for tjenestens virksomhet.
Overvåkingstjenesten har en instruksfestet informasjonsplikt overfor Justisdepartementet om alle viktige saker.