2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigurd Grytten, Inger Lise Husøy, Laila Kaland og lederen Gunnar Skaug, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Vidar Kleppe, fra Høyre, Svein Ludvigsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, går inn for å endre valgloven slik at Posten får anledning til å motta forhåndsstemmer på andre steder enn på postkontor, landpostruter og institusjoner og ved ambulerende valgmottak.
Komiteen støtter forslaget om å endre valglovens § 33 andre ledd, slik at det blir mulig for Posten å arrangere forhåndsstemming i egnede kommunale lokaler.
Komiteen mener at de nye postdiskene: Post i Butikk, ikke egner seg som valglokaler og går ikke inn for å åpne disse for forhåndsstemming.
Komiteen peker på at det vil være enklere å skape en formell ramme rundt det å forhåndsstemme dersom dette henlegges til kommunale lokaler framfor butikker og bensinstasjoner.
Komiteen er klar over at noen kommuner er helt uten ordinært postkontor. I slike tilfelle må Posten ta kontakt med kommunen for å komme fram til en avtale om egnede lokaler for formålet.
Komiteen viser til gjeldende rett om at man bare kan forhåndsstemme på postkontor, på landpostruter eller på institusjoner der Posten har vedtatt å ta imot forhåndsstemmer. I tillegg har syke og uføre etter valglovens § 36 – på spesielle vilkår – anledning til å forhåndsstemme der de oppholder seg.
Komiteen peker på at lovendringen nå gjør det mulig å også ta imot forhåndsstemmer ved kommunale lokaler, for eksempel på bibliotek, offentlig servicekontorer eller kommunehuset.
Komiteen understreker at uavhengig av hvilke lokaler som blir valgt, må det være et minstekrav at velgeren må kunne stemme uten at andre kan se hvilket parti/valgliste velgeren stemmer på.
Komiteen viser til at valgdeltakelsen blant ungdom er lav. Det er derfor viktig å aktivt oppmuntre ungdom og unge voksne til å benytte stemmeretten. Komiteen viser til at det er vanlig å ha mulighet til forhåndsstemmegivning i helse- og sosialinstitusjoner. Komiteen mener at tilsvarende forhåndsstemmemottak ved universiteter, videregående skoler og høyskoler vil oppmuntre flere unge til å bruke stemmeretten, slik et enstemmig Valglovutvalg har gått inn for. I tillegg mener komiteen at det kan være aktuelt å organisere stemmemottak på miliærforlegninger, i fengsler og på for eksempel bibliotek og service-kontorer. Komiteen ber departementet om å gi lokale stemmestyrer råd om slik gjennomføring av forhåndsstemmegivning i forskrifter/valgrundskriv.