Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 1: Brev fra Senterpartiets stortingsgruppe ved stortingsrepresentant Morten Lund til Landbruksdepartementet, datert 1. desember 2000

  • 1. Lovforslagets § 7 forutsetter at loven ikke kan tre ikraft før alle som skal kastrere gris har gått gjennom en godkjent opplæring. Hvor tidlig kan loven iverksettes ut fra dette forbehold?

  • 2. Hvor tidlig kan et nytt forslag til § 7 komme til behandling i Stortinget dersom Stortinget ber om et forslag som forutsetter en raskere gjennomføring av totalforbudet, og det samtidig forutsettes at bare veterinærer skal kunne foreta kastrering i en overgangsperiode?

  • 3. Det er fra næringen anslått at merkostnader og inntektstap som følge av et forbud mot kastrering i dagens situasjon (dvs. uten overgangstid), vil kunne være i størrelsesorden 50-80 millioner kroner årlig. Er disse anslagene korrekt?

  • 4. Departementet har åpnet for at legfolk kan kastrere gris i en overgangsperiode uten bedøvelse. Hva kan de årlige merkostnadene anslås til dersom det kreves at alle hangriser må kastreres av veterinær under bedøvelse, og hvor mange veterinærårsverk vil kreves?

  • 5. Veterinærinstituttet og en rekke høringsinstanser som forutsettes å bygge sine vurderinger på en streng dyreetisk holdning, anbefaler å ikke gå raskere fram enn departementets lovforslag legger opp til, og at det vil være uklokt på nåværende tidspunkt å innføre et totalforbud mot kastrering. Finnes en faglig rapport som dokumenterer at griser utsettes for mindre «mykje vondt» ved kastrering av veterinær under bedøvelse - hele prosessen sett under ett, enn ved kastrering som i dag når grisen er under en uke gammel?

  • 6. Finnes det et eksempel på et europeisk land som de senere år har innført totalforbud mot at legfolk kastrerer smågris uten bedøvelse?

Da denne saken skal avgis raskt - helst tirsdag fk. - bes om et raskt svar.