Vedlegg 1: Brev fra Senterpartiets stortingsgruppe ved stortingsrepresentant Morten Lund til Landbruksdepartementet, datert 1. desember 2000
1. Lovforslagets § 7 forutsetter at loven ikke kan tre ikraft før alle som skal kastrere gris har gått gjennom en godkjent opplæring. Hvor tidlig kan loven iverksettes ut fra dette forbehold?
2. Hvor tidlig kan et nytt forslag til § 7 komme til behandling i Stortinget dersom Stortinget ber om et forslag som forutsetter en raskere gjennomføring av totalforbudet, og det samtidig forutsettes at bare veterinærer skal kunne foreta kastrering i en overgangsperiode?
3. Det er fra næringen anslått at merkostnader og inntektstap som følge av et forbud mot kastrering i dagens situasjon (dvs. uten overgangstid), vil kunne være i størrelsesorden 50-80 millioner kroner årlig. Er disse anslagene korrekt?
4. Departementet har åpnet for at legfolk kan kastrere gris i en overgangsperiode uten bedøvelse. Hva kan de årlige merkostnadene anslås til dersom det kreves at alle hangriser må kastreres av veterinær under bedøvelse, og hvor mange veterinærårsverk vil kreves?
5. Veterinærinstituttet og en rekke høringsinstanser som forutsettes å bygge sine vurderinger på en streng dyreetisk holdning, anbefaler å ikke gå raskere fram enn departementets lovforslag legger opp til, og at det vil være uklokt på nåværende tidspunkt å innføre et totalforbud mot kastrering. Finnes en faglig rapport som dokumenterer at griser utsettes for mindre «mykje vondt» ved kastrering av veterinær under bedøvelse - hele prosessen sett under ett, enn ved kastrering som i dag når grisen er under en uke gammel?
6. Finnes det et eksempel på et europeisk land som de senere år har innført totalforbud mot at legfolk kastrerer smågris uten bedøvelse?
Da denne saken skal avgis raskt - helst tirsdag fk. - bes om et raskt svar.