7. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen, Kjell Opseth og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm og Jon Lilletun, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at det er mange områder langs kysten som kan egne seg godt til havbeite. Stor etterspørsel etter bl.a. hummer på det internasjonale markedet tilsier at havbeite kan gi betydelige næringsmuligheter.
Komiteen viser til at det er en grunnleggende forutsetning for å kunne drive havbeite at utsetteren får en eksklusiv rett til å fange inn igjen de utsatte organismene innenfor et avgrenset område. Komiteen er derfor tilfreds med at det nå er framlagt et lovforslag som sikrer nødvendig rammeverk for forsøk og kommersialisering av havbeitenæringen. Komiteen er kjent med at havbeiteloven kan få konsekvenser for miljø, utøvelse av allemannsretten og andre næringsinteresser. Det er derfor viktig at lovens intensjon om å ta hensyn til disse interessene blir vurdert ved tildeling av løyve og ved å trekke opp rammer for driften.
Komiteen understreker at føre-var-prinsippet må legges til grunn for utvikling av havbeite som næring. Forskningsinnsatsen på området må på denne bakgrunn styrkes innen marin sektor generelt og knyttet til havbeite spesielt.
Komiteen understreker at det som en hovedregel må ligge en vedtatt kystsoneplan til grunn før det åpnes for etablering av havbeite. Fiskerimyndighetene har deretter et hovedansvar for å sikre at selve driften skjer på en faglig, veterinær- og miljømessig forsvarlig måte, og ikke unødig hindrer annen næringsvirksomhet.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, mener at de som blir berørte av miljøinngrepene og eventuelle begrensninger i allemannsretten også må få nytte av den virksomheten som blir etablert. Dette kan gjøres ved at lokal tilknytning kan prioriteres ved tildeling dersom dette totalt sett gir et bedre samfunnsøkonomisk resultat.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre mener det må legges stor vekt på kommunenes uttalelser vedrørende utdeling av rettigheter slik at den lokale myndighet kan være med og styre denne ressursen fra første dag selv om lovutvalget for plan- og bygningsloven ikke ennå har fått avklart kjøreregler for hvordan dette skal løses forvaltningsmessig. Disse medlemmer vil understreke viktigheten av at det legges vekt på lokal tilknytning ved tildeling av havbeiterettigheter. Blant de søkere som kan dokumentere at de kan drive miljømessig og økonomisk forsvarlig må lokal tilknytning være det viktigste kriteriet der det er flere søkere på samme lokalitet. Det må også være relevant å vektlegge lokal tilknytning til marin sektor og tradisjonelt fiske.
Disse medlemmer mener en ikke skal åpne for utsetting av ikke-stedegne arter før en har mer økologisk kunnskap om havbeite på norskekysten og en bedre avklaring på fordelingen av fangstrettighetene mellom havbeite og tradisjonell fangst.
Komiteen mener videre at det er naturlig at det blir foretatt en evaluering av ordningen med havbeite etter noen år og at viktige momenter som må vektlegges i en slik evaluering er utviklingen av det biologiske mangfoldet, konsekvenser for allemannsretten og allmenningsrettigheter og konsekvenser for annen næringsdrift.